Birleşmiş Milletler’in aracı olduğu 10 Nisan’daki ateşkes öncesinde Suriye’deki çatışmalarda sadece pazartesi günü 143 kişi öldürüldü
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, ateşkese az zaman kalmasını, çatışmalar için bahane olarak kullanmamaları konusunda Suriye hükümetini uyarmıştı.
Türkiye, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği’nin hayata geçirmeye çalıştığı barış planını kabul etmesiyle, Suriye’den gelen mültecilerin sayısının iki katına çıktığını bildirdi. Tükiye’den verilen açıklamada mülteci akının bu hızla artması durumunda uluslararası yardıma ihtiyaç olacağı, son 36 saat içerisinde 2.800 Suriyelinin sınırı geçmiş bulunduğunu, toplam mülteci sayısının 24.000’e yaklaştığı belirtildi. Çatışmalar pazartesi ilk kez sınırı aşarak Türkiye’ye taştı. Kilis mülteci kampında iki Suriyeli ve iki Türk yetkili çatışmada seken kurşunlarla ağır yaralandı.
Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan’ın aracılık ettiği altı maddelik plan, gruplar arasındaki silahlı çatışmanın 10 Nisan’a kadar durdurulmasını ve tam ateşkesin 12 Nisan itibari ile yürürlüğe girmesini ön görüyordu. Ancak, Suriye muhalefeti, ABD ve bölgedeki birçok ülke, Suriye’nin bu plana bağlı kalacağına şüpheyle yaklaşıyor.
Suriye pazar günü yapmış olduğu açıklamada, Devlet Başkanı Beşar Esad tarafından kabul edilen birliklerin geri çekilmesinden önce, isyancıların savaşmayı bırakacakları ile ilgili yazılı garanti vermelerini istedi. Hükümetin bu yaklaşımı yaklaşan ateşkesi tehlikeye sokuyor. İnsan Hakları Suriye İzleme Örgütü yaptığı açıklamada, verilen sürenin dolmasına rağmen ordunun çekilmeye başladığı yönünde hiçbir girişim olmadığını öne sürdü.