İsrail-Mısır üst düzey görüşmeleri

İsrail ile Mısır arasındaki müzakerelerde yeni İsrail büyükelçiliğinin nerede olacağına ve olası bir mahkûm takasına odaklanıldı

- Dünya
11 Nisan 2012 Çarşamba

Dışişleri bakanlığından ve güvenlik kurumlarından, üst düzey yetkililerinin oluşturduğu İsrail delegasyonu geçtiğimiz hafta Kahire’de Mısırlı yetkililerle bir araya geldi. Tartışmaların ana konusunu yeni İsrail elçilik binasının konumu oluşturdu.

Mısır kaynaklarına göre İsrailliler, elçilik çalışanlarının güvenliğini ön planda tutmak üzere Mısırlılara birkaç yer teklifinde bulundu. İsrailliler 8 Eylül 2011’de saldırıya uğrayan elçilik binasını geçen hafta boşaltmıştı. Protestocular ellerinde demir çubuklarla elçilik binasını çevreleyen duvarların bir kısmını yıkmışlar ve kompleksin lobi kısmına yönelmişlerdi. Saatler süren pazarlıklardan ve ABD yönetiminin araya girmesinin ardından elçilikten çıkmalarına izin verilmeyen altı İsrailli koruma görevlisi Mısırlı komando birliğince dışarı çıkarılmıştı. Diplomatik ilişkilerin bu denli düşmesiyle 1979 yılındaki barış anlaşmasından beri ilk kez İsrail elçiliğinde Pesah Seder’i yapılmıyor.

Konuşmalarda ayrıca 12 yıldır Mısır hapishanesinde tutulan İsrail vatandaşı Bedevi Ouda Tarabin’in özgür bırakılması karşılığında 63 Mısırlı mahkûmun serbest bırakılması konusu da yer aldı. Tarabin 2000 yılında yeterli belgeleri olmadan sınırı aşarak Mısır tarafına geçmişti ancak mahkemeye çıkamadan ve kendini savunamadan on beş yıl hapis cezası almıştı.