Mısır: Camp David’i referanduma götürmeyeceğiz

Bir Mısır delegasyonu, ABD ve dünyanın Mısır’daki yönetimden korku duymaları için hiçbir neden olmadığını ve Camp David Anlaşmasına bağlılıklarını göstermek için Washington’a ziyarette bulundu

- Dünya
11 Nisan 2012 Çarşamba

Mısır’ın Müslüman Kardeşler Özgürlük ve Adalet Partisi’nden bir milletvekili, geçtiğimiz cuma günü Mısır’ın İsrail ile olan barış antlaşmasını ulusal referanduma sunmak gibi bir düşünceleri olmadığını söyledi. Abdul Mawgud Darderi adlı milletvekili, Mısır’ın İsrail’le 1979’da imzalamış olduğu Camp David Anlaşmasının veya başka uluslararası antlaşmaların ulusal referanduma kesinlikle götürülmeyeceğini açıkladı.

Darderi şu an ABD’de Mısırlı politikacılar ve Özgürlük ve Adalet Partisi üyelerinin oluşturduğu delegasyona başkanlık ediyor. Delegasyonun ziyaret amacı, Amerikan Hükümetine, halkına ve iş adamlarına Mısır’daki Müslüman Kardeşler Partisi’nin yönetiminden korkulması için hiçbir neden olmadığını göstermek. Delegasyon,  Müslüman Kardeşler Partisi’nin başkan adayı olan ve partinin stratejisti olarak bilinen Hayrat El-Şatır’ın tavsiyesi üzerine ABD’ye gitmeyi kabul etti. El-Şatır Amerikan hükümet yetkilileri ile görüşmelerini altı aydan beri yoğunlaştırıyordu ve son dönemde Mısır’da devrim sonrası oluşan hasarı düzeltmek için gerekli kredileri kesinleştirmek için Dünya Bankası ve uluslararası finans kurumları yetkilileri ile görüşmelerde bulunuyordu.  Müslüman Kardeşler’in Camp David Anlaşmasına olan bağlılığı uluslararası kamuoyunda hareketin güvenilirliği ile ilgili bir test niteliğinde, ayrıca Obama hükümetinin Mısır’a ayıracağı yardım miktarı için kriterlerden biri bu antlaşmanın sürdürülmesine bağlı.