‘İstenmeyen Adam’ Gunter Grass

- Dünya
11 Nisan 2012 Çarşamba

İsrail İçişleri Bakanı Eli Yişai, Alman Nobel ödüllü yazar Gunter Grass’i ülkesinde istenmeyen adam ilan etti. Grass’ın geçen hafta yayınlanan İsrail ve politikalarına yönelik ağır eleştiriler içeren şiiri tartışmaların odağına yerleşti.  

Eli Yişai, “Grass’ın şiirleri İsrail Devleti ve halkına yönelik nefret fırtınası yaratmayı amaçlıyor. Kendisi SS üniforması giyerek geçmişin nefret dolu fikirlerinin de bir ortağı olduğunu göstermiştir. Eğer Gunter yanlışlarla dolu çalışmalarına devam etmeyi düşünüyorsa İran’a gitmesini öneririm. Orada istediği desteği bulacaktır,” dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ise Grass’ın şiirlerinin, Batılı sözde entelektüellerin, sırf kitap ve eserlerinin biraz daha fazla satılması ve herkese adlarını duyurmak için, Yahudileri gözü dönmüş antisemitlerin elinde ikinci kez feda etmeye hazır egoizmlerinin bir göstergesi olduğunu söyledi. Ufak adımlarla ekilen antisemit tohumların geçmişte insanlığa nasıl zarar verdiğini tüm dünyanın tecrübe ettiğini belirten Lieberman, Avrupalı liderleri her türlü antisemit söylem ve eylemi kınamaya çağırdı.   

85 yaşındaki Grass’ın şiirinde, İsrail’in sahip olduğu – İran’ın değil – nükleer reaktörün dünya barışına nasıl bir tehdit olduğu yer alıyor. Grass, aynı zamanda Almanya hükümetine çağrıda bulunarak İsrail’e denizaltı temininin olası bir İran harekâtına karşı durdurulmasını talep ediyor.

Grass’ın şiiri ‘Söylenmesi Gerekenler’ başta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu olmak üzere tüm İsrail hükümetinin tepkisini çekti. Netanyahu “İfadeleri ve açıklamaları tahammülsüz ve utanç verici, dünyanın tüm dürüst insanları onu kınamalıdır,” dedi.

Grass ise bir gazeteye verdiği söyleşide amacının İsrail halkının değil sadece hükümetinin eleştirilmesi olduğunu ifade etti. Gunter Grass, 16 yaşında Alman Nazi Ordusu’nda görev aldığını 2006’da itiraf etmişti.