Feminizm ruhuyla yazılmış ‘yeni Pesah Agada’sı

İsrailli laik ve dindar kesimden kadınların ortak girişimi olan yeni Pesah Agadası ‘feminizm ruhuyla’ oluşturuldu. Kitapta, ‘O kadın ki; yıkayan, temizleyen, misafirler için 30 kişilik masa hazırlayandır,’ metni bulunuyor

- Dünya
11 Nisan 2012 Çarşamba

Feminizim ruhuyla yazılan yeni Pesah Agadası, Pesah Bayramı öncesinde hazırlandı ve İsrail’de satışa sunuldu. Yeni Agada, her zamanki erkek karakterlerin yanında kadın karakterleri de içeriyor. Bu yeni girişime ön ayak olan lider kadınlar arasında yazar Yochi Brandes ve şarkıcı Alma Zohar gibi ünlüler bulunuyor.

Kadın odaklı yeni Agada, ‘Vehi Sheamda’ (O, bizim için ve atalarımız için durandır) diye adlandırıldı. ‘Vehi Sheamda’ Pesah duası sırasında şarkıyla eşlik edilen bir şiir.

Geleneksel Agada’da ‘dört erkek kardeş’ten bahsedilir. Biri bilge, biri asi, biri basit, bir diğeri de sormayı beceremeyendir. Her bir kardeş, Pesah Sederi ile ilgili sorusunu farklı şekillerde dile getirir. Yeni Agada bu dört oğlun yerine dört kadın karakteri koyuyor. Agada’da şarkılarla söylenen  ‘Vehi Sheamda’ şiirinin bir kısmında “O kadın ki yıkar, temizler, ütüler, yemek pişirir ve misafirler için 30 kişilik masa hazırlar” söylemi yer alıyor. Yeni Agada’ya ayrıca kadınlara yönelik hamilelik, doğum ve anneliğe dair yeni bilgiler eklendi. Yeni Agada, sadece kadınların okuduğu Yahudilik okulundaki hem dindar hem de laik kadınlar tarafından kaleme alındı ve yaklaşık on iki senede tamamlandı.