Arjantin’in eski lideri terörü örtbas etme davası ile yüz yüze

- Dünya
11 Nisan 2012 Çarşamba

Arjantin’in eski Devlet Başkanı Carlos Menem, 1994 yılında bir Yahudi merkezinde gerçekleşen, 85 kişinin öldüğü ve yüzlerce kişinin yaralandığı bombalı saldırıda,  adaleti engelleme suçundan yargılanacak.

Hâkim Ariel Lijo geçen hafta yapılan duruşmada, 1989-1999 yılları arasında Güney Amerika ülkesi devlet başkanlığı yapan Carlos Menem’in ve diğer birkaç eski yöneticinin bombalı saldırının sorumluları Hizbullah’a ve İran’a destek verdikleri iddiası ile yargılanmasına karar verdi. Bölge savcısının iddiasına göre Menem, Suriye-Arjantin asıllı iş adamı Alberto Edul’ün saldırılarla olan ilişkisini gizledi.

Arjantin hükümeti, İran Savunma Bakanı Ahmet Vahidi ve İran’ın eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani dâhil bazı İranlılar hakkında tutuklama emri çıkardı; ancak bugüne kadar henüz kimse 1994 saldırılarından hüküm giymedi. AMIA adlı Yahudi merkezine yapılan bombalı saldırı, 1992’de 29 kişinin ölümü ve 242 kişinin yaralanması ile sonuçlanan Buenos Aires’deki İsrail Büyükelçiliği’nin bombalanmasından iki yıl sonra gerçekleşmişti.