İsrail’de küçük bir çiftlikte kurulan zirai araştırma şirketi dünya tarımında devrim yaratarak, tarım ürünleri zararlılarına karşı aşı geliştirdi.
ABD Tarım Bakanlığı’nın akreditasyonunu alan buluşun ilk deneme uygulaması yakında Amerikan tarım bölgelerinde kullanılacak.
Konunun uzmanları buluşun devrim niteliğinde olduğu ve dünyadaki fakir ülkelerde tarım ürünlerinin zararlılar tarafından heba olması dolayısı ile ortaya çıkan açlık felaketlerine kesin bir çözüm olacağı görüşündeler.
Araştırmayı yürüten İsrailli Dotan Peleg, Hervew Huet, ve Miri Lapidot buluşlarını basına açıklarken, uzun uzun genetik sıralamalar, proteinler ve kromozomlardan bahsettikten sonra, dinleyiciler arasında herkesin biyoloji uzmanı olmadığını fark edince, sözlerine şöyle devam ettiler: “Bugün bu çağda grip olmak istemiyorsan grip aşısı olursun ve aşı teknolojisini 100 yıl evvel geliştirenlere müteşekkir olursun.
Bağışıklık teknolojisi insan vücuduna potansiyel mikrobun zayıflatılmış halini önceden verip kanda o hastalığa karşı antikorlar üretmek esasına dayanır.
Bu işlemi şimdiye kadar bitkilerde yapamıyorduk çünkü bitkilerin biyolojik yapısı zayıflatılmış mikroplara bile dayanacak kadar kuvvetli değildir.
İşte biz genetik mühendisliğini ve gübrelemeyi kullanarak bitkileri aşıya dayanacak bir DNA yapısına getirdik.”