İsrail ve Lübnan donanması Akdeniz’de işbirliğini arttırdı

İsrail donanması yaklaşan Nakba ve Naksa günleri için olası çatışmalara karşı hazırlanırken Lübnan donanması İsrail ordusuna İsrail sınırına yaklaşan gemileri uzaklaştırmada yardımcı oluyor

- Dünya
25 Nisan 2012 Çarşamba

İsrail, Nakba ve Naksa gününde Gazze’ye gidecek olası Filistin yanlısı filolara karşı hazırlanmaya başlamışken Lübnan donanması ile Akdeniz’deki işbirliğini güçlendirdi. 15 Mayıs’ta anılacak Nakba günü 1948’den itibaren kaybedilen topraklar için, 6 Haziran’daki Naksa günü ise 1967’de kaybedilen topraklar için Filistinliler tarafından yas tutulan günler.

Geçtiğimiz ay Toprak Günü’nde  yüzlerce Filistinli Galile bölgesindeki Arap topraklarının kaybedilmesini protesto etmek için sokaklara döküldüğünde, Lübnan ordusu donanma operasyonlarını arttırdı ve olası provokasyonları önlemek için İsrail ile deniz sınırına gemilerin yaklaşmasını yasakladı. İsrail donanması ayrıca son zamanlarda Lübnan donanmasından İsrail sularına yaklaşan yabancı balıkçı teknelerinin uzaklaştırılmasıyla ilgili yardım görüyordu. Sonuç olarak İsrail’in deniz sınırına gelen gemi sayısında önemli bir ölçüde azalma oldu.

İstihbarat ve Terörizm Bilgi Merkezi’nin bu haftaki raporuna göre İsveçli Filistin yanlısı eylemcilerin bir gemi satın aldıkları ve bir Gazze filosu örgütleyecekleri bildirildi.

Şimdilerde İsrail’in kuzey deniz sınırı her zamankinden daha sessiz. Ancak İsrail istihbaratı değerlendirmelere göre Hizbullah olası bir deniz saldırısı hazırlığı içerisinde. İsrail Deniz Kuvvetleri komutanı, “Şu anda burası çok sessiz, fakat bütün kuzey sınırı için diyebilirim ki eğer hiçbir olay gerçekleşmiyorsa bu Hizbullah’ın bir şey olmasını istemediği içindir,” dedi.