İran, Bağlantısızlar Hareketi üyelerinden nükleer programına destek arıyor. Tahran’daki Bağlantısızlar Hareketi toplantısında nükleer programına destek ararken, Suriye için yeni bir barış planını gündeme taşıyor; ABD ve İsrail’e sözlü saldırılarına devam ediyor.
Tahran’da 26 Ağustos’ta başlayan ve 31 Ağustos’ta sona erecek 16. Bağlantısızlar Hareketi toplantısında 120 ülkeden uzmanlar, dışişleri bakanları ile hükümet ve devlet başkanlarının katılacağı farklı oturumlar gerçekleştiriliyor. İran Hükümetinden yapılan açıklamaya göre Bağlantısızlar Hareketi üye ülkeleri İran’ın nükleer programını geliştirmesi konusunda destek olmaya ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile yapılan müzakerelerde İran’ın arkasında durmaya devam ediyorlar.
Bağlantısızlar Hareketinin dönem başkanlığının üç yıllığına Mısır’dan İran’a devredildiği zirve, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi’nin açılış konuşmasıyla başladı. Yabancı müdahaleye karşı olduklarını belirten Salihi, Bağlantısızlar Hareketini, İran’a uygulanan ambargolara karşı durmaya ve BM Güvenlik Konseyinin yaptırımlara son vermesi için baskı kurmaya çağırdı. Salihi, zirvenin, ABD’nin İran’ı yalnız bırakma politikasının işe yaramadığını gösterdiğini de savundu. Salihi, konferansta “Filistin trajedisi bölgedeki çatışmaların kökenidir,” diyerek İsrail’i işaret etti.
Tahran zirvesinde ayrıca Suriye’de halkına karşı toplu katliamlar yapan Beşar Esad yönetimine destek verildi. İran Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaeddin Burucerdi, bugün İran, Rusya ve Çin gibi bazı önemli devletlerin Suriye’ye her türlü dış müdahaleye karşı çıktığını kaydederek Suriye krizinin siyasi diyalogla çözümü için tüm tarafların yardım etmesi gerektiğini vurguladı. Burucerdi Esad’ın İran’a yeni bir barış planı yapmak için yeşil ışık yaktığını söyledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Barack Obama’nın yoğun baskılarına karşın BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon zirveye katılıyor. Zirvenin bir başka dikkat çeken ismi de Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi olacak. Mursi, 1979’daki İran İslam Devriminden sonra bu ülkeyi ziyaret eden ilk Mısır Cumhurbaşkanı olacak.
Soğuk Savaş döneminde 1961’de kurulan Bağlantısızlar Hareketi, iki kutup arasına sıkışan ve kendilerini hiçbir bloka bağlı hissetmeyen, üçüncü dünya ülkelerini bir araya getiren siyasi bir platform.
İRAN’IN ÇİFTE DAVETİ
İran’ın, Tahran’daki Bağlantısızlar Hareketi zirvesine, FÖY Başkanı Mahmud Abbas’ı ve Gazze’deki Hamas Hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye’yi ayrı ayrı davet etmesi, Hamas ve El Fetih arasında uzun zamandır kurulmaya çalışılan milli mutabakat hükümetini yıkılma noktasına getirmişti. Ancak, Hamas lideri Haniye son dakikada geri adım atarak İran’ın davetini reddetti. Haniye’nin sözcüsü, Filistin davasında bölünmeye neden olmak istemediği için Haniye’nin daveti reddettiğini açıkladı. FÖY Başkanı Mahmud Abbas, pazar günü Batı Şeria’da yaptığı konuşmada, Haniye’nin zirveye katılması halinde kendisinin katılmayacağını açıklamıştı.