Mursi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yönetimini, Suriye’nin müttefiki İran’ın başkenti Tahran’da eleştirmekten kaçınmadı. Şam rejiminin Suriye halkına karşı baskı rejimine dönüştüğünü ve bunun kabul edilemeyeceğini ifade eden Mursi’nin NAM toplantısındaki konuşması sırasında Suriyeli delegeler salonu terk etti.
Mursi konuşmasında “Hepimiz Suriye’de özgürlük ve adalet için mücadele edenlerin yanında olmalı, kurduğumuz empatiyi politik vizyon haline getirmeli ve demokratik sisteme barışçıl yollarla geçilebilmesini sağlamalıyız. Kurulacak demokratik sistem Suriye halkının özgürlük isteğini yansıtmalıdır,” dedi.
Muhammed Mursi, İran’da 1979’daki İslam devriminden bu yana Tahran’ı ziyaret eden ilk Mısır lideri oldu. Devrimden sonra Kahire’nin devrik Şah’a desteğini sürdürmesi ve Mısır’ın İsrail ile yaptığı barış anlaşması sebebiyle iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler kopmuştu.
İran ile diplomatik ilişkiler üzerine gelen soruları cevaplamayan Başkan Mursi, daha dengeli bir dış politika izleyeceklerini belirtmekle yetindi. Başkan Mursi’nin ziyaretinin amacının ülkesinin İran’ı yok saymadığını göstermek olduğunu belirten analistler, İran’la diplomatik ilişki seviyesinin arttırılmasının ise ABD ve İsrail ile sıkıntı oluşturacağından gündemde olmadığını ifade etti.
Geçtiğimiz hafta başkan Mursi yaptığı çağrıda Suriye’deki sıkıntının çözülmesi için İran yönetiminin kabul edeceği Mısır, İran, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin yer alacağı bir temas grubu kurulması gerektiğini belirtmişti.