Musevilerin bu en kutsal günü, aynı zamanda tarihe Yom Kipur Savaşı olarak geçmiş 4. Arap-İsrail savaşının da (Yahudi takvimine göre) yıldönümüdür.
6 Ekim 1973 günü Suriye ve Mısır kuvvetlerinin liderlik ettiği Arap Koalisyonu orduları İsrail’e kuzeyden ve güneyden sürpriz ve beklenmedik bir saldırı yapmıştı.
İsrail’i hiç beklemediği bir anda iki cepheden vuran saldırı başlangıçta başarılı olmuş, güneyde Mısır Ordusu Süveyş Kanalını geçerek Sina Yarım Adasını işgal etmeyi başarmış, kuzeyde ise Suriye kuvvetleri stratejik Golan Tepelerini ele geçirerek, İsrail’e karşı mutlak bir topçu ateşi üstünlüğü elde etmişlerdi.
Fakat bir hafta içinde toparlanan İsrail Ordusu, 4 günlük bir karşı saldırı başlatmış, kuzeyden Suriye cephesini yararak ülkenin iç kısımlarına kadar ilerlemiş, güneyde ise Sina Yarım Adasındaki Mısır 2. ve 3. Ordusuna aynı anda saldırarak, 3.Orduyu çember altına almıştı.
İlerleyen günlerde elde ettiği pozisyonları iyice güçlendiren İsrail Ordusu, Mısır’ın savaşı başlattığı kanala adını veren Süveyş şehrini kuşatmayı da başarmıştı.
24 Ocak’ta BM kararı ile savaş sona erdiğinde ise, İsrail Tankları savaşı başlatan Suriye’nin başkenti Şam’a 40 km, Mısır’ın başkenti Kahire’ye 101km mesafede mevzilenmiş ateş emri bekliyorlardı.
Barış anlaşmasının yapılmasını takiben, İsrail Sina Yarım Adasını Mısır’a geri vermiş, fakat kuzey sınırını güvene almak maksadı ile Golan Tepelerinden birliklerini çekmemişti.
Yom Kipur Savaşı Ortadoğu’da birçok kuralı altüst etmişti, artık bölge asla eskisi gibi olmayacaktı…
Savaştan sonra Mısır, tüm askeri desteğini aldığı SSCB’den koparak bir anlamda batı bloğuna geçmiş ve İsrail’le barış yapmıştı.
O günden sonra, bir daha İsrail’le sınır problemi yaşamayan Mısır, bu ikili barışı halen sürdürmekte.
Mısır, aynı zamanda yaptığı bu barış ile İsrail’i tanıyan ilk Arap ülkesi oldu.