ŞEMİNİ HAG ATSERET 8 EKİM ve SİMHA TORA 9 EKİM

Sukot’un başlangıcından itibaren sekizinci güne denk gelen Şemini Hag Atseret, Sukot’tan bağımsız, başlı başına ayrı bir bayramdır. Bu günü bayram olarak kutlamak, Tora’nın Yap-Taase şeklindeki emirlerinden biridir.

Nazlı DOENYAS Toplum
8 Ekim 2012 Pazartesi

Sekizinci gün sizin için kutsal bir bayramdır….”(Vayikra-23:36) ve “Sekizinci gün sizin için bir imtina zamanı olacaktır..”(Bamidbar 29:35)

Hahamlar Şemini Hag Atseret’i, bir Kralın, bayram için verdiği ziyafet sonrasında, Ona daha uzak olan kişiler evlerine döndükten sonra, kendi çocuklarıyla başbaşa, samimi bir ortamda kaliteli zaman geçirebilmesi için eklediği ekstra bir gün olarak açıklar. Roş Aşana ve Yom Kipur’da ciddi bir havada başlayan beraberlik, Sukot’un yedi günü boyunca dünyadaki 70 millet için kesilen kurbanlar, şenlikler, kutlamalarla yoğun bir şekilde devam etmiş ve ayrılık günü gelmiştir. Bir günlük yeni bir bayramla, Tanrı,daha yoğun ve daha samimi bir şekilde O’nun için özel olan sevgili çocukları ile biraz daha fazla başbaşa zaman geçirmek ister.

Şemini Hag Atseret, çok yaygın ve yanlış olarak Sukot Bayramı’nın bir parçası, ‘aynı’ bayram olarak algılanır.Sukot ile Şemini Hag Atseret arasındaki farklar:

1) Sukot’un her günü sabah duasında  (Şabat hariç) sallanan Arbaa Minim, Şemini Hag Atseret’te sallanmaz.

2)Bu sabah Musaf Amida’sından itibaren Pesah’ın birinci günündeki Musaf Amida’sına kadar , “Morid Atal-Çiyin düşmesini sağlarsın” yerine “Maşiv Aruah Umorid Ageşem” denilir.(Rüzgar estirir ve yağmur yağdırırsın)

3)Sabah duası sırasında Tikun Ageşem-Yağmur Duası yapılır.(“Şaloş Regalim”-Gözlem-s.177)

4)  Yeni ve kendi başına bir bayram olduğu için Kiduş’ta Şeeheyanu

Berahası söylenir.

SİMHA TORA 9 EKİM

Sukot’tan sonra dokuzuncu güne denk gelen ve İsrael’de Şemini Hag Atseret’le aynı gün kutlanan Simha Tora; Diaspora’da ayrı bir gün olarak kutlanır.

Simha Tora bayramında (9 Ekim sabahı), sinagogdaki her erkek,  Tora okunuşuna çağrılır.

Devarim Kitabı’nın son peraşasını (Vezot Aberaha) okuduktan sonra, 54 peraşadan oluşan bir yıllık döngü tamamlanır ve hiç ara vermeden, tekrar Bereşit Kitabının ilk peraşası( Bereşit )okunmaya başlanır.

Bu şekilde Tora okumanın hiç aralıksız, sürekli bir döngü olduğu ve Tora’sız yaşayamayacağımız gerçeği vurgulanır.

Akşam duası ‘Arvit’ bitişinde(Bu sene 8 Ekim Pazartesi akşamı) yapılan kutlamalarda, sinagogdaki bütün Sefer Tora’lar çıkarılır, Teva’nın etrafında yedi tur atılır, yedi peygamberimiz Avraam, Yitshak, Yaakov, Moşe, Aaron, David ve Şlomo’nun hatırına bizleri hatırlaması için Tanrı’ya dua edilir. Sefer Tora’lar omuzlarda taşınır, sinagogun içinde dolaştırılır, şarkılar söylenir, bayram coşku ve neşeyle kutlanır.

Not: Yahudi inancına göre yarın, bugün güneş batınca başlar.