Lüksemburg’da hafta başında bir araya gelen Euro Bölgesi finans bakanları, krize çare bulunması konusunda görüş alışverişi yaptı
Avrupalı liderler, borç yükü altında olan ülkelere yardım edebilmek için 500 milyar Euro’luk bir fon oluştururken, ekstra finansal efora yakın zamanda ihtiyaç duyulmayacağı görüşünü bir kez daha tekrarladılar.
17 ülkenin finans bakanları Avrupa İstikrar Mekanizması’nın (ESM) “işlevsel” olduğuna vurgu yaparak, yakın zamanda en büyük müşterisi olabilecek İspanya’nın, Mekanizma’ya başvurmanın eşiğinde olmadığını ifade etti. Yunanistan’a yapılacak bir sonraki yardım ödemesi ve Kıbrıs Rum Kesimi’ne yapılacak bir yardım programına yönelik kararlar ise daha sonraya bırakıldı.
Kararın açıklanmasından önce bir basın toplantısı düzenleyen Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, ESM’in, Euro Bölgesi üyelerinin stratejilerini daha da sağlamlaştırdığını ve gelecekteki krizlere daha çabuk cevap verebilmeleri için daha iyi ekipmanlar sağladığını ifade etti.
On yıllık İspanyol tahvil faizleri 24 Temmuz’da yüzde 7.62 seviyelerindeyken bugün yüzde 5.71 oldu. Aynı zaman dilimi içerisinde 10 yıllık İtalyan tahvilleri yüzde 6.60’tan yüzde 5.08’e düşerken, Euro yüzde 7.6 artarak 1.2971 dolara ulaştı. ESM geçici olarak kurulan Avrupa Finansal İstikrar Kurumu’nun (EFSF) yerini dolduracak. EFSF, şu ana kadar 440 milyar Euro’luk bütçesinin 192 milyar Euro’sunu İrlanda, Portekiz ve Yunanistan’a kredi vermek için kullanırken, 2013 ortası itibariyle süresini doldurmuş ve işlevden kalkmış olacak. ESM ve EFSF o zamana dek paralel kurumlar olarak çalışacaklar.
Euro Bölgesi finans bakanları tarafından kontrol edilen ESM, hükümetlere direkt olarak kredi verme yetkisine sahipken, tahvil piyasalarına müdahalede bulunabilir ve bankaların yeniden sermayelenmesinde kullanılmak üzere krediler dağıtabilir. ESM, bankalara direkt sermaye akışını ancak Euro Bölgesi’nin direkt bir denetmen ataması sonrası gerçekleştirebilecek.Öngörülen tarih ise 2013 yılı.