Dünya genelinde ´DEMOKRASİ´ geriledi

Araştırmalar, Arap Baharı ülkelerinin demokrasi açısından risk altında olduğunu gösteriyor. Tunus, Libya ve Mısır’daki rejimlerin devrilmesi için demokrasi yanlılarını destekleyenleri hayal kırıklığına uğratacak dramatik gelişmeler yaşanıyor

Dünya
1 Kasım 2012 Perşembe

2011’de,dünya genelinde‘Demokratik Yönetim’ anlayışının düşüşe geçmesi, Ortadoğu’da elde edilen kazanımların ne kadar kırılgan olduğunu gösteriyor. ABD’li gözlem ve araştırma kurumları,‘Arap Baharı’ sonrası gelen yönetimlerin, her an otoriter yönetime geçebilecekleri konusunda uyarıyorlar.

Freedom House Araştırma enstitüsü tarafından yayınlanan rapora göre, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri arasında, yönetim anlayışıyla ilgili belirgin bir ilerleme gösteren tek ülke Tunus oldu.  Raporda, Bahreyn’in gerilediği, Mısır’ın ise çok ufak bir gelişme gösterdiği belirtildi. Rapora göre, dünya genelinde ülke yönetimi konusunda kalite düştü ve yönetimlerin sorgulanabilirlikleri azaldı. Hukuki ve cezai konularda ise hukuk üstünlüğünü yitirmeye başladı.

Dönüm noktasında olan 72 ülkenin mercek altına alındığı araştırma, sorgulanabilirlik ve kamu sesi, sivil özgürlükler, hukukun üstünlüğü ve yolsuzlukla mücadele-şeffaflık kriterleri göz önünde bulundurularak yapıldı.

Mısır’da, medyaya uygulanan kısıtlamalar, sivil toplum örgütlerine karşı gösterilen düşmanlık ve Mısır ordusunun ‘bekâret kontrolü’ adı altında kadınların siyasi faaliyetlerini sınırlandırmaya çalışması, endişe uyandıracak konular olarak rapor edildi.

Geçmişte gelişmiş ülkelerden biri olarak gösterilen Bahreyn’in ise, artık Suriye’nin ayaklanma öncesindeki seviyesine gerilediği kaydedildi.