İnsan doğar, yaşını alır, olgunlaşır, ardından yaşama veda eder. Hayatın bazı istisnaları dışında bu böyle sürüp gider. Aynı olgu futbol için de geçerli diye düşünüyorum. Bir futbol takımı kurulurken bir takımın temeli atılır. O takım beraber büyür, beraber tecrübelenir. Peki, ama genç kadro olması mı daha önemlidir? Yoksa tecrübeli kadro mu?
İnsan doğar, yaşını alır, olgunlaşır, ardından yaşama veda eder. Aslında bana göre yaşamın hemen hemen her alanında bu olgu vardır. Mesela bir işe girersiniz, bir süre çalışıp oraya alışırsınız, aynı yerde devam edip tecrübe edinirsiniz, çalıştığınız yerin kıdemlilerinden olursunuz. Ardından tecrübelerinizi çalıştığınız gençlere aktarıp emekli olursunuz.
Hayatın bazı istisnaları dışında bu böyle sürüp gider. Aynı olgu futbol için de geçerli diye düşünüyorum. Bir futbol takımı kurulurken bir takımın temeli atılır. O takım beraber büyür, beraber tecrübelenir. Peki, ama genç kadro olması mı daha önemlidir? Yoksa tecrübeli kadro mu?
Ben de bu konuyu masaya yatırmak istedim. 18 Takımımız arasında kadro yaşlarını sizler için inceledim. Ligimizin en yaşlı takımı 28.10’luk yaş ortalaması ile Elazığspor. Ligimizin en genç takımı ise 23.80’lik yaş ortalaması ile Kayserispor. Her iki takım da puan cetvelinde kendilerine son sıralarda yer bulabilmiş durumda. Ancak her iki takımın da teknik direktör değişiklikleri yaşadığını göz önüne alırsak, zamana ihtiyaçları olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Ligin en yaşlı takımı: GALATASARAY
Ligimizin lideri Galatasaray’ın yaş ortalaması 27.60, Galatasaray ligin en yaşlı takımlarından. Bu da demek oluyor ki Galatasaray kadrosu ligin birçok takımından daha tecrübeli. Ancak Fatih Terim’in Emre Çolak, Aydın ve Semih Kaya gibi gençleri de takıma monte ettiği gerçeğini göz önüne aldığımız da Galatasaray’da tecrübeliler ve gençler karışımı dikkatlerden kaçmıyor.
Fenerbahçe 26.40 yaş ortalamasına sahip. Fenerbahçe ligin yaş ortalamasına bakıldığında tam ortalarda yer alan bir kadroya sahip. Ancak ne yazık ki Recep Niyaz, Salih Uçan gibi gençler Fenerbahçe’nin kadrosuna girmekte oldukça zorluk çekiyorlar.
Beşiktaş sezon başında büyük kulüplerimizin yapmasına alışık olmadığımız bir operasyon ile çıktı futbolseverlerin karşısına. Takımın başına daha önce takımda futbolculuk yapmış Samet Aybaba getirildi. Aybaba; takımı geçleştireceğiz dedi. Kimsenin daha önce belki de ismini bile duymadığı birçok genç oyuncuyu takımın bünyesine kattı. Başarılı mı Beşiktaş? Bunu değerlendirmek yanlış olur. Beşiktaşlının takımına gerçekten sabır göstermesi gerekli. Başkan Fikret Orman ve Teknik Direktör Samet Aybaba, zaten çıtayı çok yükseğe koymayarak Beşiktaş’ın geleceğini yaratmak istedikleri yönünde demeçlerle Beşiktaşlılara bu mesajı veriyor. Ancak büyük takım taraftar refleksi olarak adlandırabileceğimiz sabırsızlık ne yazık ki kendini gösteriyor.
Akıl futbolda atalarımızın dediği gibi yaşta değil, başta mıdır bilinmez ama şu bir gerçek ki en başarılı takımın ligin en tepesindeki Galatasaray olduğu düşünülürse, ikisinin karışımını en iyi ayarlayanın en başarılı olduğu göze çarpıyor.