1979’da UNESCO’nun İnsanlığın Kültür Mirası Listesine giren Auschwitz-Birkenau Toplama Kampları ve Yahudi Mezarlığı Devlet Müzesi olarak açıldı. Müzenin yaşaması için oluşturulan vakıfta Büyükelçi Ertan Tezgör Türkiye’yi temsil ediyor
1979’da UNESCO’nun İnsanlığın Kültür Mirası listesine eklenen Auschwitz-Birkenau Toplama Kamplarının kalıntıları ve Yahudi Mezarlığı, Devlet Müzesi olarak kamuya açıldı. Müzenin yaşaması için gereken uluslararası fonu yönetmek üzere bir vakıf kuruldu. Fonun oluşturulması için, Polonya Başbakanı Donald Tusk aralarında Türkiye de olmak üzere otuza yakın ülkeye katkıda bulunması için çağrıda bulundu. Bu amaçla kurulan Auschwitz-Birkenau Vakfı Uluslararası Komitesi’nde 16 ülke yer alıyor. Söz konusu komitede Türkiye’yi Büyükelçi Ertan Tezgör temsil ediyor.
Büyükelçi Tezgör, önce Auschwitz-Birkenau Vakfı’nın 10 Ekim 2012 tarihinde Varşova’da gerçekleştirilen Uluslararası Komitesi ikinci toplantısına katıldı. Tezgör daha sonra, II. Dünya Savaşı sırasında Budapeşte’de görev yaptığı dönemde on binlerce Yahudi’yi kurtaran İsveçli diplomat Raoul Wallenberg’in doğumunun 100. yıldönümü kutlamaları kapsamında 18-19 Ekim’de Stockholm Yaşayan Tarih Forumu ev sahipliğinde düzenlenen “Raoul Wallenberg-Symbol or Mystery?” başlıklı konferansa katıldı.