İdealist doktorun icadı

Gerçek bir olaydan yola çıkan konusuyla film, 1880’lerde ’histeri’ teşhisi konular kadınları, özel el hizmetleri ve vulva masajı ile tedavi ederek ‘mutlu eden’ yakışıklı ve genç bir doktorun vibratörü icadını anlatıyor. İngiliz mizahını yansıtan incelikli senaryosuyla film, eğlendirici sinema diliyle, cinsellikle ilgili kritik bir konuyu ustalıkla işliyor. 1901’de resmen patent almış elektrikli bir aygıt olan vibratör, cinsel tatminsizlik sorununa cevap veren bir tıp aparatı olarak kabul gördü

Viktor APALAÇİ Sanat
14 Kasım 2012 Çarşamba

Nisan ayında, 31. İstanbul Film Festivalinde gösterilen bir film, 6 ay sonra vizyon şansı bulduğunda başta film eleştirmenleri, sonra izleyici tarafından hak ettiği ilgiyi görmedi.

Söz konusu film, genç bir Amerikalı kadın yönetmen olan Tanya Wexler’in, ABD-İngiltere ortak yapımı olan “Mutlu Et Beni / Hysteria”sı.

Gerçek bir olaydan yola çıkan senaryosuyla film, Viktorya dönemi Londra’sında ilk vibratörün öyküsünü anlatıyor. Konusu 1880’lerde geçen filmde, icadın sahibi, “histeri” teşhisi konulan kadınları özel el hizmetleri ve ‘vulva masajı’ ile tedavi ederek ‘mutlu eden’ yakışıklı, genç bir doktor.

Kadın cinselliği konusundaki eksik ve yanlış bilgilerin çağımızda geçerliliğini sürdürdüğünü düşünürsek, yönetmen Tanya Wexler’in girişim kutlanmaya değer.

İngiliz mizahını yansıtan incelikli senaryosu ile film, eğlendirici bir sinema diliyle, cinsellikle ilgili kritik bir konuyu ustalıkla işliyor.

Genç ve yakışıklı Mortimer Granville, Viktorya İngilteresi’nde yenilikçi fikirleri yüzünden geleneksel tıp kurumlarından mütemadiyen kovulan idealist bir hakimdir. Meslektaşlarının Ortaçağ’dan kalma uygulamaları karşısında isyan eden Mortimer Granville (Hugh Dancy) iş değiştirerek ‘histerik’ kadınlar parmak marifetiyle rahatlatan eski kurt Dr. Dalrymple’un (Jonathan Price) muayenehanesine asistan olarak katılır.

Özel el hizmetleriyle kadınların hislerini tedavi eden, vulva masajındaki becerisiyle sosyetenin göz bebeği olan Dr. Mortimer’in şansı döner ve hayatında ilk kez işe yaradığına tanık olur.

İSYANKAR BİR SOSYAL AKTİVİST

Evlilik müessesine klasik sendromlardan mustarip leydileri kocalarının yetersiz kaldığı alanda Dr. Mortimer aracılığıyla şifa bulurlar.

Kliniğin otoriter patronu Dr. Dalrymple’in iki kızından biri (Felecity Jones) gözde doktor ile bir gönül ilişkisine girerken, baba otoritesine karşı gelen ablası Charlotte (Maggie Gleenhaal) gönüllü hemşire olarak fakirlere sosyal hizmet sunmaktadır.

Klinikte peşpeşe verilen randevular becerikli doktorun bileğini işlemez hale getirmiş, verdiği hizmete talep o kadar artmıştır ki Mortimer durumla başa çıkmaz hale gelmiştir.

Doktorun imdadına mucit arkadaşı Edmund (Rupert Everett) yetişir, birlikte tarihin ilk vibratörünü icat ederek inanılmaz bir başarıya imza atarlar.

Mortimer kliniğin süs bebeği, Dr. Dalrymple’un gözde kızıyla nişanını ilan ederken, ailenin isyankâr bireyi, sosyal aktivist Charlotte’in devreye girmesi, işleri karıştıracaktır.

1901’de resmen patent almış elektrikli bir aygıt olan vibratör, cinsel tatminsizlik sorununa cevap veren bir tıp aparatı olarak kabul gördü.

Genç yönetmen Tanya Wexler, neşeli sinema diliyle, kritik bir konuyu, eğlendirici bir üslupla sinemaya taşımış. Oyuncuları (başta deneyimli Maggie Gleenhaal ve Rupert Everett olmak üzere) başarısından pay sahibi oluyorlar.

  

“HYSTERIA” Senaryo: Jonah Lisa, Stephen Dyer Yönetmen: Tanya Wexler Görüntü: Sean Ecart Müzik: Erast Waltzing Oyuncular: Maggie Gleenhaal, Hugh Dancy, Jonathan Price, Rupert Everett, Felecty Jones