Balıkçılık ve su ürünleri sektörü dünyada yaklaşık 540 milyon insana geçim kaynağı sağlıyor. Ancak aşırı balıkçılık nedeniyle balık stoklarının yüzde 80’i tehdit altında.
Balıkçılık ve su ürünleri sektörü dünyada yaklaşık 540 milyon insana geçim kaynağı sağlıyor. Ancak aşırı balıkçılık nedeniyle balık stoklarının yüzde 80’i tehdit altında. Dünya Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Balıkçılar Forumu’nun 1997’de Yeni Delhi’de aldığı bir kararla Dünya Balıkçılık Günü her yıl Kasım ayının 21’inde kutlanmaktadır. Balıkçılık, özellikle nehir kenarlarında, kıyılarda ve sulak alanlarda yaşayan toplumların hayatlarında çok önemli bir rol oynar. Balık dünyadaki yaklaşık 2,5 milyar insanın temel protein kaynağıdır. Dünya Balıkçılık Günü insan yaşamının su ve sudaki ürünlerle olan beslenme ilişkisini çarpıcı veri ve analizlerle ortaya koyarak günün anlam ve öneminin altını çizer. Bu sene de çeşitli kültürel etkinlikler, konserler, sergiler ve toplantılarla kutlanacak gün, aşırı balıkçılığın olumsuz etkilerine karşı, balıkçılığın doğru yönetimi temasıyla insanların dikkatini çekmeye çalışacak.
AYIN ÇEVRE TEKNOLOJİSİ
Her yıl trol ağlarına takılan 27 milyon ton balık, küçük ve ekonomik açıdan değersiz olmaları nedeniyle ölü olarak denize geri atılıyor. Bu ziyanın önüne geçmek amacıyla yola çıkan 2012 Dyson Tasarım Ödülü sahibi İskoçyalı genç tasarımcı Dan Watson, küçük balıkların trol ağlarından kaçabilmesini sağlayan bir sistem üretti. Watson, Güvenlik Ağı adını verdiği çemberleri, var olan trol ağlarının gözlerine takarak küçük balıkların ağlardan kurtulabileceği delikler oluşturdu. Pille çalışan ve suyun ivmesiyle kendi kendini şarj eden iki ayrı modeli bulunan bu çemberler, deniz altının karanlığında parlayarak küçük balıkların ağlardan dışarı çıkabilmesi için yollarını bulmasına yardımcı oluyor.
“Doğal yaşamı korumanın tek yolu, etrafındaki insanların yaşamlarını sağladıkları geçim kaynaklarını korumaktır” Jane Goodall
AYIN
ÇEVRECİ ADIMI
Sizin için küçük, doğa için büyük bir adım
Meyve ve sebze ürünlerinin neden olduğu karbon salınımının en büyük kısmının ulaşımdan kaynaklandığını biliyor muydunuz? Mevsim dışı meyve-sebzelerin birçoğu uzak ülkelerden taşınır ve taşıma esnasında atmosfere çok fazla karbon salınır. Mümkün olduğunca yerel ve mevsiminde meyve ve sebze tüketerek hem sizin hem de gezegenimizin sağlığını korumaya yardımcı olursunuz.