Tarihi Mayor Sinagogu’nda Sefarad tınıları

Hasköy’de Mayor Sinagogu 8-9 Aralık tarihlerinde Eduardo Paniagua Quartet ve dansçı Christine Azem’in gösterisine ev sahipliği yapacak. Grup Judeo İspanyol, Hıristiyan ve Endülüs İslam müziklerinden eserler sunacak

Toplum
28 Kasım 2012 Çarşamba

Grubun yönetmeni Eduardo Panıagua müziğinin önemini şöyle belirtiyor:

“İberik Yarımadası’ndaki zengin kültür ve ırk çeşitliliğini tam olarak anlamak için vizigotlar sonrası İspanya tarihinde farklı müzik eğilimlerine bakmalıyız. Galisya, Portekiz, Kastilya Aragon Katalonya krallıklarının yanı sıra İslami Endülüs krallığına ev sahipliği yapan orta çağ İspanyasında, değişik siyasi dini ve felsefi eğilimlerden olan insanlar ortak bir müzik dili geliştirdiler.

Bilindiği gibi Ortaçağda İspanya’da üç semavi dinin- Yahudi- Müslüman- Hıristiyan mensupları yaşıyordu ancak ülkenin yönetimi bir İslam bir Hıristiyanlara geçince orada bulunan Yahudilerin kaderi de değişti. Kültür fakat en önemlisi müzik bu üç dinin mensuplarının hayatında sosyal statüleri ne olursa olsun önemli bir yere sahipti. Din, saray ve halk müzikleri bu dönemde inanılmaz benzerlik gösterirdi.”

Hasköy’deki tarihi Mayor Sinagogu 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul etkinliği kapsamında restorasyona alınmıştı. Bir kültür merkezine dönüştürülmesi hedeflenen sinagog ve bir yerleştirme çalışması için kapılarını açmıştı.