Mısır yine karıştı

Yeni Cumhurbaşkanı Mursi’nin kendini özel yetkilerle donatmasının ardından on binler sokaklara döküldü

Dünya
28 Kasım 2012 Çarşamba

Mısır’da, İslamcı partilerin başa geçmesinin ardından iyice kutuplaşmış, zayıflamış ve belirsizliğe düşmüş olan liberal ve tutucu gruplar, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye bu hafta verilen yeni yetkilere tepkilerini belirtmek için gösteriler düzenliyor.

Mursi, Perşembe günü yayınladığı kararname ile’devrimi korumak’ için kendini oldukça geniş kapsamlı yeni yetkilerle donatarak, aldığı kararların mahkemeler veya herhangi bir başka kurum tarafından iptal edilemeyeceğini ilan etti. Mısır’ın gün geçtikçe artan ekonomik ve güvenlik sorunlarında beklenen reformlar gerçekleştirilmezken, Mısır’ın serbest iradeyle ilk seçilen cumhurbaşkanı olarak göreve geldiğinden beri yayınladığı bildirilerle gücünü tekeline almakla suçlanan Mursi ve Müslüman Kardeşler, halkın tepkisini çekiyor. Hükümet karşıtı gruplar bazı kentlerde Müslüman Kardeşler’in bürolarını ateşe verdi. Başkent Kahire’de de göstericiler Tahrir Meydanı’nı yeniden doldurdu ve Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin yetkilerini genişletme kararını kınadı.

Cumartesi günü yapılan acil toplantı sonrası Yüksek Askeri Şura, geçici olduğunu iddia ettiği kararın eşi benzeri görülmemiş bir saldırı olduğunu söyleyerek Mursi’yi kararı geri çekmeye ve tüm mahkeme ve savcıları Mursi’nin kararına karşı greve çağırdı. Mısır’ın önde gelen demokrasi savunucularından Muhammed el Baradey Mursi’yi yeni edindiği güçlerden vazgeçmemesi halinde, askeri bir müdahaleye yol açabileceği yönünde uyardı.

Bunların yanı sıra, karşıt gruplar ülke çapında gösteriler için çağrıda bulunurken, aynı gün Müslüman Kardeşler’in de Mursi’ye destek gösterileri yapılması çağrısı, şiddete zemin hazırlıyor.

Geçtiğimiz pazar iktidarda olan Özgürlük ve Adalet Partisinin Damanhur’daki merkezine yapılan bir saldırıda altmış kişi yaralanmış ve on beş yaşında bir çocuk öldürülmüştü.

ABD Mursi’nin hamlesi karşısında şaşkın ve endişeli

İsrail ve Hamas arasında geçen hafta yaşanan olayları durdurmak için Başkan Mursi ile çalışmalarının hemen ertesi günü Mursi’nin bu bildirileri yayınlaması ile şaşkınlığa düşen ABD’li diplomatlardan Victoria Nuland “ 22 Kasım’da alınmış kararlar ve beyanatlar hem Mısır halkı hem de uluslararası toplum için endişe vericidir. Yapılan devrimin amaçlarından biri yönetim gücünün tek bir kişi veya tek bir grubun eline geçerek tekelleşmesine engel olmaktı,” dedi. Nuland Mısır’ı bireysel haklara, temel özgürlüklere saygılı olmaya ve uluslararası verilmiş sözlerle tutarlı bir kanun yapısını kurmaya çağırdı.