“Yahudi mültecilerin haklarını tanıyalım”

Milletvekili Cotler Kanada meclisine seslendi Kanadalı milletvekili ‘Arap ülkelerinden zorla sürülmüş’ 850.000 Yahudi’nin resmen tanınması yönünde meclise önerge verdi

Dünya
28 Kasım 2012 Çarşamba

Kanadalı milletvekili ve eski Adalet Bakanı Irwin Cotler, Kanada Parlamentosu’na yaptığı başvuruda, 1948 yılında İsrail Devleti’nin kuruluşundan bu yana çeşitli Arap ülkelerini terk etmeye zorlanmış ve bu ülkelerden sürülmüş 850.000 Yahudi’nin resmen mülteci olarak tanınmasını talep etti.

Cotler, İsrail Dışişleri Bakanlığının, devletin kuruluşu sonrasında Arap ülkelerinden kaçmak zorunda kalan yüz binlerce Yahudi’nin içinde bulundukları kötü şartlara uluslararası platformda dikkat çekmek için yürüttüğü kampanyada öne çıkan isimlerin başında geliyor.

“1947-1948 yıllarında Birleşmiş Milletler’in sunduğu taksim planına Araplar itiraz etmiş ve hem kurulan İsrail Devleti’ne hem de kendi ülkelerinde yaşamakta olan Yahudilere ikili bir savaş açmışlardı. Bu durum iki mülteci grubu oluşturdu; Filistinli mülteciler ve Arap ülkelerinden kaçmak zorunda bırakılmış Yahudi mülteciler,” diyen Cotler, “Altmış yıldır acı ve mağduriyet çekmiş Arap ülkelerinden sürgün edilmiş Yahudi mültecilerin durumuna uluslararası barış ve adaletin dikkatini çekme zamanı gelmiştir,” diye devam etti.

Kanada eski Adalet Bakanı’nın talebinde, Ortadoğu’da barışın ancak Yahudi, Hıristiyan ve diğer gruplardan oluşan ve Ortadoğu ülkelerinden sürülmüş tüm mültecilerin kazanılmış haklarını göz önüne alan ve çektiklerini telafi etme yönünde destek veren bir çalışmayla sağlanabileceği de belirtiliyor.