Kolombiya’da Evanjelist Hıristiyanlar Yahudiliğe döndüler

Kültür
28 Kasım 2012 Çarşamba

Kolombiya’daki Bello şehrinde Evanjelist Hıristiyan onlarca aile Miami ve Kudüs’ten gelen hahamların yardımıyla Yahudiliğe döndü. 500 yıl evvel İspanya’dan sürülmüş Güneybatı Amerika’ya kadar gitmiş ‘marrano’lar (Hıristiyanlığı zoraki kabul edenler) şimdi Yahudi miraslarını keşfediyor ve kucaklıyor. Bello cemaati sıkı bir Katolik devlet çatısı altında yaşadığı için bu gelişme hayretle karşılanıyor.

Bello aileleri için Yahudiliğe dönüş süreci ait oldukları 3.000 üyeli Evanjelist kilisesi papazının 2003’de İsrail’i ziyarete gitmesi ve Yahudiliğin çekimini hissetmesiyle başlamış. Papaz Juan Carlos Villegas, İbranice Elad ismini alarak cemaatine Yahudiliğe dönmeyi düşündüğünü belirtmiş. Ardından onlarca aile ona katılmış.

Bello’da Yahudi geçmişi birçok şekilde hissediliyor. Nesillerce anlatılan hikâyeler, tarihçiler tarafından elde edilen dokümanlar, eski evlerin kapılarındaki mezuzaların yanında; ilginç bir şekilde buradaki insanların isimleri Kolombiya’nın diğer bölgelerindeki isimlere benzemiyor. Bello’daki bu insanlar Katolik olmalarına rağmen İzak, Moses, İsrael, Gabriel, Ruth, Rebeka, Lia ..vs gibi adlar taşıyorlar. 

Yahudiliğe dönen grubun artık Amsterdam’dan gelen 120 yıllık bir ‘Sefertoraları’ (Tora rulosu) var. Yeni cemaatin kaşer fırın, Yahudi eğitim yuvası ve Ortodoks Yahudilere has bir sinagogları bulunuyor. Kaşer et ise ülkenin başkenti Bogota’dan geliyor.