Politik gelişmeler piyasalara nasıl yön verecek?

Dünyanın pek çok noktasında politik gelişmelerin endekslere yön vereceği bir haftaya giriliyor. Yoğun veri gündeminin de takip edileceği haftada gerilimin hâkim olması bekleniyor

Ekonomi
28 Kasım 2012 Çarşamba

 Kasım ayının son haftasına girilirken piyasalar üzerinden politik gerilimin arttığı gözleniyor. ABD seçimleri sonrasında gelen verilerin yarattığı iyimserlik ile uzun bir aradan sonra yükselişe geçen endekslerde S&P 500 son beş günlük yukarı yönlü hareket ile haftayı kapattı. Bu havanın yeni haftada sürüp sürmeyeceği merak edilirken ABD’de mali uçurum görüşmeleri devam edecek, 2013 bütçesi de gündemin ana maddesi olacak.

Korku endeksi VIX yeniden dalgalanmaya başladı. Uzun vadeli düşüş yanşan S&P 500 200 günlük hareketli ortalamanın altına geldi.

Hem ABD’de hem Avrupa’da hem de Orta Doğu’da politik gerilimin hâkim olduğu bir haftaya girilmesi bekleniyor. ABD’de bütçe görüşmeleri takip edilirken, Avrupa’da haftanın ilk günü Yunanistan için bir sonuç çıkması beklenildi. 13 milyar Euro’luk kredi diliminin verilip verilmeyeceği merak edilirken, geçtiğimiz hafta Almanya’dan geri kalan kredinin tamamının verilmesini gündeme taşıması yeni haftada açıklığa kavuşacak mı takip edilecek. Buna ek olarak Avrupa tarafında hafta sonu başarı sağlanamayan bütçe görüşmeleri yeni haftaya belirsizlik olarak yansıyacak.

Piyasalarda ay sonu politik gerilimin yanı sıra veri yoğunluğu ile de gerilim yaratılacak. Konut datalarında iyimser havanın devam edip etmediği S&P Case Shiller konut fiyat endeksi ile takip edilirken, yeni konut satışları da önemli olacak. ABD tarafında Chicago satın alma yöneticileri endeksi de bir başka odak noktası olarak yeni haftada öne çıkıyor.

İçeriye döndüğümüzde veri gündeminin yoğun olduğu gözleniyor. Haftaya kapasite kullanımı ve sanayi üretimi ile başlayacak olan iç piyasalarda Merkez’in PPK toplantı tutanakları ve yine TCMB’nin finansal istikrar raporu takip edilecek.