Buffett: Süper zenginlere en az yüzde 30 vergi uygulanmalı

Ünlü yatırımcı Buffett, tartışılan mali reformların ‘süper zenginler’ üzerinde en az yüzde 30 vergi uygulanmasını içermesi gerektiğini savundu

Ekonomi
28 Kasım 2012 Çarşamba

Efsanevi yatırımcı Warren Buffett, ABD’de tartışılan mali reformların, ‘süper zengin’ Amerikalılara en az yüzde 30 oranında vergi uygulanmasını içermesi gerektiğini ileri sürdü.

New York Times gazetesinde bir makale kaleme alan Buffett, ABD Başkanı Barack Obama’nın üzerinde çalıştığı mali reformları değerlendirerek, “Bu önlemlere en zenginlere minimum yüzde 30 vergi uygulanması da eklenmeli. Zenginler önceki ekonomik balonlardan çok fazla yararlandı; şimdi de daha fazla ödemeli” dedi.

Amerika’nın en zengin 400 ismini listeleyen Forbes 400’ün bu yıl 1,7 trilyon dolar ile yeni bir rekoru işaret ettiğini hatırlatan Buffett, bu rakamın 1992’dekinin beş katından fazla olduğunu, son yıllarda aralarında kendisinin de bulunduğu grubun orta sınıfı daha da aşağı ittiğini söyledi.

ABD’de vergi indirimleri furyasının zengin ve orta sınıfın arasını açtığını yazan Buffett, “1992’de ABD’deki en zengin 400 kişinin ödediği vergi oranı, toplam gelirin yüzde 26,4’süne eşitti. 2009’da ise bu oran yüzde 19,9’a geriledi” dedi.

Buffett Kongre’ye, yıllık 1 ila 10 milyon dolar geliri olanlara yüzde 30, onun üzerindekilere ise yüzde 35 vergi uygulaması çağrısında bulundu.