Lisya Nahmiyas, beş yıldır sürdürdüğü yurtdışı üniversite danışmanlığı alanındaki çalışmalarını geçtiğimiz yıl eşi Santo Nahmiyas ile profesyonel bir platforma taşımaya ve Vitae adlı firmayı kurmaya karar verdi. Lisya ve Santo Nahmiyas yurtdışında üniversiteye gitmek isteyen bir öğrencinin üniversite danışmanlık sürecinin hangi yaşta başlaması ve nasıl ilerlemesi gerektiğine dair sorularımızı yanıtladılar
Nahmiyaslar yurtdışında okumak isteyen öğrencilere danışmanlık hizmeti, dil eğitimleri, mesleki eğitim, sosyal sorumluluk ve hobi geliştirme programları ve SAT, GMAT ve GRE gibi sınavların matematik bölümleriyle ilgili özel dersler veriyorlar.
Şirketi kurma fikri nasıl ve ne zaman ortaya çıktı?
Lisya: Benim bu sektördeki serüvenim uzun süre önce başladı. Yıllardır SAT Matematik dersleri veriyorum ancak beş sene önce Açı Lisesi’nde yurtdışı üniversite danışmanlığı görevine başlamamla birlikte, bu alandaki kariyerim daha ciddi bir yön aldı. Konu hakkındaki uzmanlık seviyem yükseldikçe çevremizde, özellikle içinde kendi üniversite danışmanı olmayan okullardan, birçok öğrenci sıkça fikir sormak için benimle iletişime geçmeye başladı. Tüm bu süreci, profesyonel bir platforma taşıma fikri ise ilk olarak Santo’dan geldi. Yaklaşık üç yıl kadar önce beraber bir şirket kurma konusunu tartışmaya başladık ve yine aynı dönemde, Santo üniversite danışmanlığı konusunda eğitim almaya başladı. O da zaten daha önceden matematik dersi verme konusunda deneyimliydi. İşimizi açma sürecini hızlandıran bir diğer gelişme ise Açı Lisesi’nden gelen görevime part time olarak devam etme önerisiydi. Bu durum üzerine hazırlıklarımızı hızlandırarak Vitae’yi 2011 yılının Haziran ayında kurduk.
Verdiğiniz hizmetlerden söz eder misiniz?
Santo: Vitae’de profesyonel anlamda sunduğumuz hizmetleri üç başlık altında toplanabiliriz.
Öncelikle, hedefi yurt dışında okumak olan öğrencilere danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bu kapsamda, Amerika, Kanada ve İngiltere başta olmak üzere ağırlıklı olarak İngilizce eğitim verilen ülkelerle birlikte Fransa’da okumak isteyen öğrencilere de danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bu süre zarfında öğrencinin akademik durumu ve mesleki beklentilerini göz önüne alarak, bölüm seçimi, okul seçimi konularında birebir danışmanlık veriyor ve girilecek sınavların zamanlaması, nasıl hazırlanılacağı, başvuru dosyasının nasıl oluşturulacağı ve güçlendirileceği hususlarında tüm süreci yönetiyoruz.
Üniversite danışmanlığı programlarımızın yanı sıra çocuklara ve gençlere yönelik eğilim ve ihtiyaçlarına göre İngilizce, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Almanca gibi dil eğitimleri, mesleki eğitim, sosyal sorumluluk ve hobi geliştirme programları sunuyoruz. 15’den fazla ülkede 60 ayrı prestijli kurumun resmi temsilcisiyiz. Bu kurumlarda sınavlara yönelik yabancı dil hazırlığından futbol, tenis, binicilik gibi aktivitelere, az gelişmiş ülkelerdeki yardım kuruluşlarında sosyal hizmet fırsatlarından, liderlik, fotoğrafçılık, film çekimi, oyunculuk, dans eğitimi, turizm – otelcilik eğitimlerine uzanan geniş bir yelpazede çeşitli programlar sunuluyor. Bu programlara öğrenci yollarken aileden veya öğrenciden her hangi bir ücret talep etmiyoruz.
Son olarak yurt dışında üniversite veya yüksek lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerin alması gereken SAT, GMAT ve GRE gibi sınavların matematik bölümleriyle ilgili öğrencilere ders veriyor ve geniş soru bankamızdan faydalanmalarını sağlıyoruz.
Hangi yaş dönemine hitap ediyorsunuz?
S: Üniversite danışmanlığı konusunda lise çağındaki öğrencilere hitap ediyoruz, yurt dışında yaz okulları, dil okulları ve akademik programlar konusunda ise 7 yaşından başlayarak üniversite öğrencileri dâhil olmak üzere tüm yaş gruplarındaki öğrencilere hizmet veriyoruz.
Dil okullarının dönemi ve süresi ne kadar oluyor?
S: Dil okulları ve aktivite programlarının süreleri genellikle yaş grubu ve program içeriğine göre iki haftadan başlıyor ve sekiz haftaya kadar uzayabiliyor. Yurtdışında birkaç hafta dil veya benzeri programlara katılmak TOEFL veya IELTS gibi sınavlarda Türkiye’de dershane veya özel ders alınarak aylarca yapılan bir çalışmaya denk oluyor.
Toplumumuzda tanınan eğitmenlerden Esin Acıman’la olan işbirliğinizden de biraz bahseder misiniz?
L: Esin Acıman ile yaklaşık altı ay önce Vitae çatısı altında birleştik. Kendisinin yıllardır yurtdışı üniversite danışmanlık sektöründe olmasının yanı sıra, özellikle çocuk psikolojisi ve eğitimi konusundaki altyapısı ve deneyimleri gençlerin meslek seçimlerini yaparken onlara yol göstermemiz konusunda bizim için çok önemli bir destek sağlıyor. Kısacası Esin Hanım daha öncesinde zaten bizim sık sık fikir aldığımız mentorumuz idi; son gelişmelerle partnerimiz oldu.
Üniversite danışmanlık süreci nasıl ilerliyor? Öğrencinin sizinle birlikte çalışmaya başlamasından sonraki adımlar nedir?
S: Öncelikle öğrenci ve veliyle bir tanışma görüşmesi yapıyoruz, öğrencinin hedeflerini, akademik durumunu ve beklentilerini öğreniyoruz. Uyguladığımız meslek eğilim çalışmasının ardından öğrenciye özgü hedefleri içeren yol haritasını çiziyoruz. Bu plan doğrultusunda girilmesi gereken sınavlar, seçilmesi gereken dersler, yaz aylarında yapılması gerekenler, uygulanacak faaliyetler ve en sonda başvurulacak okullar belirleniyor. Bu detaylı ve karmaşık süreci periyodik görüşmeler yaparak sürekli takip ediyoruz. Bunların ardından başvuru sürecini ve tüm prosedürlerini de öğrenciyle birlikte organize ediyoruz.
Yurtdışında okumak isteyen bir öğrencinin okul dışı aktivitelerinin de önemli olduğu genelde hep vurgulanan bir konudur. Üniversite başvuruları yapılırken bu konu ne kadar dikkate alınıyor?
L: Oldukça önemli. İyi üniversitelerin kabul / başvuru oranları çok düşük olduğundan aday öğrencinin dosyasının tüm başvuru havuzunda sivrilebilmesi için akademik başarının yanı sıra okul dışı aktivitelerin de etkili bir şekilde öğrencinin hayatında var olması gerekiyor. Okullar adayların sadece test skorları ve okul ortalamasına bakmıyor. Öğrencilerin entelektüel olarak da kurumlarına katkısı olmasını beklediklerinden CV konusunu çok önemsiyorlar. Bizim Vitae olarak en büyük desteklerimizden biri öğrencilere okuyacakları bölüme uygun olarak etkili bir CV hazırlamaları doğrultusunda getirdiğimiz öneriler oluyor.
Son olarak da burs imkânından bahseder misiniz?
S: Yurt dışında burs imkânları maalesef çok kısıtlı. Master ve doktora öğrencilerine yönelik daha fazla imkânlar varken, aynı fırsatlar lisans programlarında pek sunulmuyor.
Yurtdışında üniversiteye gitmek isteyen bir öğrencinin kaçıncı sınıfta sizden danışmanlık almaya başlaması gerekir?
L: Ne kadar erken başlanırsa öğrencinin o kadar yararına oluyor. Özellikle Amerika’yı hedefleyen öğrencilerle yol haritasını 10. sınıfta çizmeye başlıyoruz.