Yahudi kültürünün korunması ve yaşatılması için çalışmalar yürüten Sefarad Kültürü Araştırma Merkezi Başkanı Silvyo Ovadya, İsrail’deki Bar İlan Üniversitesi Naime ve Yeşua Salti Ladino Etüdleri Merkezi tarafından onurlandırıldı
25 Aralık Salı günü Bar-İlan Üniversitesi, Naime ve Yeoshua Salti Ladino Etüdleri Merkezi, Silvyo Ovadya onuruna bir tören düzenledi. 40 yıllık cemaat hayatında birçok dernek ve kuruma başkanlık yapan, 14 yıl Şalom gazetesini yöneten, 2004-2010 yılları arasında cemaat başkanlığını yürüten, 2003’te Sefarad Kültürü Araştırma Merkezi’nin kurulmasına önayak olan ve 2010 yılından itibaren de bu merkezin başkanlığını yapan Silvyo Ovadya kültüre olan ilgisi ve onu korumak için yaptığı faaliyetleri ile ender rastlanan bir yönetici olarak öne çıkıyor. Böylesine ender bulunan kişilerin tanınması ve bilinmesi gerektiğine inanan Bar-İlan Üniversitesi de bu onurlandırmayı yapmayı teklif etti ve daha sonra da hayata geçirdi.
İsrail’e ailesi ve Sefarad Kültürü Araştırma Merkezi koordinatörü Karen Şarhon ile giden Silvyo Ovadya, 24 Aralık günü, içinde başka bir Ladino Etüdleri Merkezi barındıran Ben-Gurion Üniversitesi rektörü Prof. Zvi Hacohen ve Moshe David Gaon Ladino Etüdleri Merkezi Başkanı Prof. Tamar Alexander ve Başkan Yardımcısı Dr. Eliezer Papo’nun misafirleri oldular.
Ladino dilinin ve kültürünün korunmasının öneminin vurgulandığı toplantıda Silvyo Ovadya, İsrail’deki akademik kurumların bu işi yapacak en iyi merciler olduğunu belirtti. Toplantıda ayrıca İsrail üniversitelerinde görev yapan Türk profesörlerinin ne kadar başarılı ve yüksek konumlarda oldukları da konuşuldu.
25 Aralık sabahı İsrail’deki Türklere ait bir dernek olan Arkadaş Derneği ziyaret edildi. Dernek üyelerinin Türkçe ya da Ladino konuştuğu bu mekânda yapılan faaliyetleri dernek başkanı Eyal Peretz anlattı. Özellikle Ladino dilinde malzemeye ihtiyaçları olduğunu belirten Peretz’e malzeme gönderme sözü verildi.
25 Aralık akşamında ise Bar-İlan Üniversitesi’nde önce üniversitenin Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Moshe Kave ile yemekli bir toplantıda buluşuldu ve yine Ladino diline verilen önem ve korunması için yapılan faaliyetler ele alındı. Naime ve Yeoshua Salti Ladino Etüdleri Merkezi Başkanı Prof. Shmuel Refael merkezleri hakkında bilgi verirken, 8 tane doktora öğrencileri olduğunu ve bunun oldukça yüksek bir rakam olduğunu belirtti.
Daha sonra oditoryuma geçildi ve misafirler kabul edildi. Bar-Ilan Üniversitesi’nin Ladino dili ve kültürü ile ilgili bütün bölümlerinden (tarih, sosyoloji, müzikoloji, Yahudi bilimleri vs) profesörler ve öğrencilerinin yanı sıra Türkiyeliler Birliği Başkanı Zali Detoledo, Asbaşkan Nesim Güveniş, Aki Yerushalayi’mden Zelda Ovadia, Ben-Gurion Üniversitesi’nden Prof. Tamar Alexander ve Dr. Eliezer Papo ve çok sayıda Türk kökenliler katıldı. Bütün konuşmaların Ladino dilinde yapıldığı töreni Dr. Susy Gruss yönetti. Silvyo Ovadya’nın biyografik bilgilerini sunan Dr. Gruss’tan sonra sözü Salti Merkezi Başkanı ve aynı zamanda Bar-İlan Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi Selim Salti aldı. Silvyo Ovadya gibi kültüre önem veren yöneticilerin bir cemaat için ne kadar önemli olduğunu defalarca vurgulayan Selim Salti, kültür hazinelerini korumasını bilmeyen toplumların şahsiyetlerini ve kimliklerini kaybettiklerini belirtti.
Selim Salti’den sonra sözü alan Silvyo Ovadya 40 yıllık cemaat hayatı boyunca yaptıklarından, cemaat başkanlığı yaptığı dönemlerde başından geçen ilginç olaylardan ve son olarak da Ladino ve kültürü için yaptığı en önemli katkının İstanbul’da Sefarad Kültürü Araştırma Merkezi’ni açması için Karen Şarhon’a teklif götürmesi olduğunu anlattı.
Karen Şarhon, Sefarad Kültürü Araştırma Merkezi’nin faaliyetlerini anlatan bir sunum yaptı ve sözü Ladino merkezinde okuyan bir öğrenciye bıraktı. Orit Salinas sunumunu bitirdikten sonra son sözü merkezin Başkanı Prof. Shmuel Refael aldı ve bu günün düzenlenmesinin önemini vurguladı. Hediye verilmesinden sonra tören sona erdi.