İsrail’de seçimlere üç hafta kala açıklanan anket sonuçlarına göre, İsrail halkının yüzde 67’si Filistinlilerle iki devletli çözüm ilkesine dayanan barış anlaşmasına destek veriyor
Destek birkaç koşula bağlı. Ana koşul, Yahudi Devleti olarak İsrail’in güvenliğinin temin edilmesi ve Filistin Devleti’nin ordusunun olmaması. Ayrıca, iki taraf aynı genişlikte toprak değiş tokuşu yapacak, büyük olan Yahudi yerleşimleri İsrail egemenliğinde kalacak. Anketin en çarpıcı sonucu İsrail’in sağcı kesiminin bile çoğunluğunun bu şekilde bir barış anlaşmasını desteklemesi. Sol ise yüzde 92 gibi ezici bir çoğunlukla desteğini gösteriyor. Arap vatandaşlar ise ülke geneline göre barış anlaşmasını daha fazla istiyor.
PERES NETANYAHU’YA ATEŞ PÜSKÜRDÜ
Anketlerin sonuçları İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres’in hafta sonu yaptığı konuşmasındaki hükümet karşıtı eleştirel tutumunun temelini oluşturuyor. Peres, mevcut politikanın saldırganlığının altını çizerken hükümetin daha ılımlı bir tavırla Filistin ile barış fırsatını artık yakalaması gerektiğini söyledi. Filistin lideri Mahmud Abbas’ı gerçek bir barış ortağı olarak gördüğünü belirten Peres, Filistinli mültecilerin geri dönüşünün sadece Filistin topraklarına olması şartını kabul etme cesareti için kendisini takdir ettiğini belirtti.
NETANYAHU PERES’İ HALKTAN KOPUK OLMAKLA SUÇLADI
Hükümetten Peres’in konuşmasına tepkiler yağdı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Peres’i halkı anlamamakla ve konuşmasını yabancı elçilere yaparak İsrail’in uluslararası çapta kınamalara savunmasız bırakmakla suçladı. Sol kesim liderleri ise Peres’in açıklamalarının arkasında olduklarını ifade etti.
Seçimlere çok az kala yükselen tansiyon belki de kararsız seçmeni taraf seçmeye itebilir. Peres’in bu çıkışının amacının barış süreci ile ilgili önyargılı ve yanlış bilgilendirilmiş halkın aydınlatılması olduğu ileri sürülüyor.
Abbas: İsrail’le barış içinde yaşamamız önemli
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Şimon Peres’in iki devletli çözüme destek veren açıklamalarını takiben “İsrail’in içişlerine karışmak istemeyiz ama barışa inanan bir ortağımız olması bizim için çok önemli,” dedi. Abbas niyetlerinin İsrail’in değil işgalin yasa dışılığını vurgulamak olduğunu belirtti. Abbas sözlerine, “Biz zaten tanıdığımız bir ülke olan İsrail’in yanında bir devlet olarak yaşamak istiyoruz,” diye devam etti. İsrail, Filistin ve Arap topraklarından geri çekilmeyi kabul ettiği takdirde Arap dünyasıyla barış sağlanması için diplomatik ilişkilere açık olduklarını ve bunu İsrailli liderlerle paylaştıklarını belirten Abbas, amaçlarının bölgedeki tüm ulusların barış içinde yaşamaları olduğunu söyledi.
Bunun yanı sıra Abbas, Kudüs ve Batı Şeria’yı adeta tecrit eden yeni inşaatları kınayarak, “Bunu kabul etmeyeceğiz. Uluslararası platformda şikâyetçi olacak ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden bunu durdurmasını isteyeceğiz,” dedi.
ANKET: İSRAİLLİLER’İN YÜZDE 67’Sİ BARIŞ İÇİN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM İSTİYOR
Yapılan iki ayrı ankette İsraillilerin çoğunluğunun güvenliği garanti eden barış anlaşmasını desteklediği ortaya çıktı. Dahaf Enstitüsü’nün yaptığı ankete göre, İsraillilerin yüzde 67’sinin, İsrail Devleti’nin güvenlik endişelerinin giderilmesi şartıyla Filistinlilerle bir barış anlaşmasını kabul edecekleri ortaya koyuldu. “Ordusuz bir Filistin Devleti ve İsrail’in Yahudi halkının devleti olması koşuluyla iki devletli çözümü destekler misiniz?” anket sorusunu 600 kişi cevapladı. Filistinli mülteciler sadece Filistin Devleti topraklarına geri dönebilecek. Sınırlar eşit büyüklükte toprak değiş tokuşlarının olacağı ve geniş yerleşimlerin Yahudi egemenliğinde kalacağı 1967 sınırlarına göre çizilecek.
Kudüs’teki Yahudi mahalleler İsrail egemenliğinde; Arap mahalleler Filistin egemenliğinde olacak. Duvarlar arasındaki eski şehir kimsenin egemenliğinde olamayacak; ABD, İsrail ve Filistin tarafından beraber yönetilecek. Kutsal Yerler mevcut düzenlemede olduğu gibi aynı dini idarede olacak. (ör: Batı Duvarı-Kotel İsrail’in denetiminde ve sorumluluğunda olacak.)
Bu soruya ayrıca İsrail Devleti’nin güvenliği ABD tarafından garantilenirse şartı eklendiğinde barışı destekleyenlerin oranı yüzde 70’e, Hamas’ın silahsızlandırılması eklendiğinde ise oran yüzde 74’e çıkıyor.
Anket sağcı partilere yakın insanların bile anlaşmaya çoğunlukla destek vereceklerini ortaya koyuyor. Likud-Evimiz İsrail partisine oy verenler arasında yüzde 57; hatta Batı Şeria’da tek taraflı ilhakı savunan Naftali Bennet’in Yesh Atid partisine oy verenlerin bile yüzde 53’ü anlaşmaya desteğini açıkladı.
İşçi Partisi ve Tzipi Livni’nin partisine oy verenlerden ise yüzde 92 gibi ezici bir çoğunluğu böyle bir barış anlaşmasına destek vereceklerini açıkladı.
Smith Danışmanlık’ın yaptığı ankette ise çok benzer sonuçlar elde edildi. Halkın yüzde 68’i barış anlaşmasını destekleyeceklerini söyledi.
Her iki ankette de genel nüfusa oranla bakıldığında Arap nüfusun barış anlaşmasına daha güçlü destek verdikleri ortaya çıktı.