2. Dünya Savaşı’nın en büyük katliamlarının yaşandığı Nazi ölüm kampı, Auschwitz –Birkenau müzesi 2012 yılında 1.43 milyon kişi tarafından ziyaret edilerek 65 yıllık tarihinin rekorunu kırdı.
Ziyaretçileri son on yılda üç kat artan Polonya topraklarındaki müzeyi en çok yine Polonyalılar ziyaret etti.
Holokost ile adı beraber anılan, yakın tarihin en büyük katliamının tanığı Nazi ölüm kampını Polonya’dan sonra en çok ziyaret eden kişiler, İngiltere, ABD, İtalya, Almanya ve İsrail’den geldi.
Ziyaretçi sayısının inanılmaz oranlarda artması kampın zaten iyi durumda olmayan mahkûm baraka ve elbiselerinin fiziksel durumunu iyice kötüleştirdi.
Müze yetkilileri her tarihi eserin orijinal olarak korunması için ellerinden geleni yapsalar da kısıtlı bütçe her zaman buna imkan vermiyor.
Son olarak yapılan yardımlar ile mahkûmların elbiseleri ve barakaları restore etmek amacı ile bir laboratuar kuruldu.
Tarihçi ve kimya uzmanlarından oluşan restorasyon ekibinin tek gayesi müzeyi ve taşıdığı yüzlerce kanıtı savaş sonunda bulunduğu hale getirmek.
2. Dünya Savaşı’nın sonunda, Auschwitz’te sağ kalan mahkumlar, Nazileri kovalayan Sovyet Ordu Birlikleri tarafından 1945 yılında özgürlüğüne kavuşturulmuştu.
Sovyet Ordusu, Nazi Almanya’sını doğu cephesinde büyük bir yenilgiye uğratmış, Kızıl Ordu’nun askerleri Doğu Avrupa’yı sokak, sokak savaşarak ele geçirmişlerdi.
Holokost’tan geride kalanları ilk gören bu askerlere subayları kesin bir emir vermişti: “ Hiçbir düşman Nazi askerini esir almayın”