“Liderlik yalnız bir genetik meselesi değil, bir seçim meselesidir. Bu seçim bir kere yapıldığında bazı gereksinimler kendini gösterir: Kendini ifade etme gereksinimi, kendini gerçekleştirme gereksinimi, kendine inanma gereksinimi...”
Bugünlerde iş dünyasında, kariyer basamaklarında bu soru sıkça soruluyor…
Bazen iş yaşamında veya toplumda lider olmuş kişiler için ‘’O doğuştan liderdi. Küçüklüğünden beri oyunları o yönetirdi. Okul etkinliklerinde hep ön plandaydı. Böyle başarılı olacağı, bu noktaya geleceği daha o zamandan belliydi’’ cümlelerini, bazen de tam tersi ’’Hayret. Okulda hiç de böyle değildi. Genelde görünmemeyi tercih ederdi. Nasıl oldu da bugün kariyerinde bu kadar başarılı oldu.’’ cümlelerini duyarız.
O halde nedir lider olmanın sırrı? Lider olmak doğuştan mı, yoksa sonradan mı gelişir? Günümüzde bu konuyu derinden araştıran psikologlar, sosyologlar, toplum bilimciler “Lider kimdir? Lider olunur mu? Doğulur mu? sorusuna bir cevap arayışı içindedirler.
Aslında lider yetiştirmede ilk anahtar soru şudur; Lider kimdir?
Liderin kısaca tanımı; hedefi doğrultusunda bir grup insanı etrafında toplayabilen, onları harekete geçirme yeteneğine sahip kişidir.
Özellikleriyle bilgili, işbirliğine açık, etrafındakileri motive edebilen, iş yaptırabilme yetisine sahip, etrafında saygınlık yaratabilen kişidir. Diğer bir anahtar soru ise ’’Bu özellikler kişiye nasıl kazandırılır?’’ İşte, bu tanıma uygun ve bu özelliklere sahip olabilecek kişi öncelikle kendini ve yeteneklerini çok iyi tanımalıdır. Çünkü zayıf ve güçlü yönlerini bilen kişi ulaşmak istediği hedefi bilinçli bir şekilde belirler ve amacına ulaşma sürecinde adım adım ilerler. İlgi ve yeteneğini bilen kişi bu alanda kendini daha çabuk ve zevkle yetiştirir. Yapabiliyor olmak ona güven verir. Güvene sahip kişi paylaşımcı, işbirlikçi olur. Başkalarının da fikirlerine, düşüncelerine önem verir. Hedefine yaklaştıkça motive olur. Bu enerjiyi etrafındakilerle paylaşır. Takım arkadaşlarını ikna eder, teşvik eder, motive eder ve tabii ki bu özellikleriyle etrafında saygınlık uyandırır.
Bu nedenle günümüzde liderlik eğitimlerinin önemi artmıştır. Gençler kariyer sahibi kişiler ilgi alanları doğrultusunda, güçlü yanlarını keşfetmek ve potansiyellerini ortaya çıkarmak amacıyla bu tür eğitimlere katılmaktadır.
Bu eğitimler lider olma yolunda atılan ilk adımlardır.
Röne Kaspi
Eğitim Koordinatörü