UÖML Öğrencileri İngiltere ve İsrail’deki World Ort Merkezi’nde Liderlik eğitimi alıyor
Bu programa katılan UÖML öğrencileri Sandy Behar ve Ronit Asa dünyadaki en büyük dayanışma örneği olan “Mitzvah Day” projesini Türkiye’de hayata geçirdiler. 19 Kasım Pazar günü, UÖML öğrencilerinin liderliğinde Türkiye’den projeye destek veren ‘20 kurum - 600 gönüllü’, Avrupa ve Amerika’daki 24000 gönüllü ile birlikte aynı amaç için çalıştı ve farklı mitsvalarda bulundular. Bu yıl dört UÖML genci yine Londra’daki World ORT Merkezi’ndeki eğitime katıldılar. Öğrenciler yeni bir projeyi hayata geçirmek için çalışmalarına başladıklarını belirttiler.
UÖML 4 yıldır Liderlik seminerlerine ev sahipliği yapıyor, Young Leaders Projects’le ortak çalışmalar yürütüyor.
İstanbul’un seçkin okulları dört yıldır Ulus Özel Musevi Okulları’nın ev sahipliği yaptığı Liderlik Semineri’ne katılıyor. 2011 JCI Yaratıcı Genç Girişimci Ödülünü alan Young Leaders kurucusu ve Yöneticisi Dilara Sekili ile gerçekleştirilen 4.UÖMO Liderlik Semineri’nde öğrenciler; Lider kime denir? Zorluklarla baş etmenin yolları, grup çalışmasının önemi ve yaratıcılık konularında workshoplara katıldılar.
Türkiye Young Leaders Projects’in hedefi nedir?
2011 JCI Yaratıcı Genç Girişimci Ödülünü alan Young Leaders kurucusu ve Yöneticisi Dilara Sekili Türkiye’de vizyoner, yaratıcı ve çevresine duyarlı genç liderler geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu amaç doğrultusunda, gençler için liderlik, kariyer, girişimcilik ve sosyal sorumluluk alanlarında yaratıcı projeler, yaz programları, hafta sonu atölyeleri ve konferanslar düzenliyor.
Liderlik Seminerlerine katılan gençler:
Londra World ORT Merkezi’nde aldığımız eğitim sonucunda “Türkiye Mitzvah Day Projesi”ni hayata geçirdik.
“World Ort ‘ta aldığımız liderlik eğitimi sonucunda“Tikkun Olam, Tzedek ve Gemilut Hasadim gibi Yahudi değerlerini esas alan Mitzvah Day Projesi’ni Türkiye’de hayata geçirdik. Cemaatimizdeki tüm kurumlarla ortak çalışmalar yaptık. Bu çalışmalar bize kişisel özelliklerimizi tanıma ve geliştirme fırsatını sundu.”
Türkiye Mitzvah Day Projesi Liderleri/ Sandy Behar - Ronit Asa
Londra World Ort Semineri
2012 Londra World ORT Semineri’ne UÖML Öğrencileri Reysi Haleve, Aslan Öztreves, Cenk Bonfil ve Kleris Baruh katıldı. Cenk Bonfil’in yazısı İngiltere’deki The JC.com sitesinde yayınlandı.
16-18 yaşları arasındaki 25 katılımcıdan biri olan Cenk Bonfil liderlik eğitimi almanın zaman geçirmek için olmadığını ifade ederken küçük bir cemaatten geldiğini ve bir eylemde bulunmazsa kimsenin onun yerine bulunmayacağını çok iyi bildiğini ifade etti.
“Cemaatimin liderlere gereksinimi var neden ben olmayayım” diyen Cenk Bonfil böyle bir seminere katılmaktan mutlu olduğunu belirtti. Önümüzdeki 9 ay içinde gençler mentörlerle çalışacak, seminerlere katılarak öğrendiklerini paylaşacak ve kendi cemaatlerinde sosyal projeler üreterek uygulayacaklar.
Yarının liderleri
Lider mi olunur? Lider mi doğulur? Uzun zamandır tartışılıyor. Lider doğuluyorsa bile insanın yaşarken içinde bir lider olduğunu fark etmesi gerekir. Fark etmeli ki yoluna devam edebilsin, kendini geliştirebilsin ve ‘iyi’ bir lider olabilsin.
Bu amaçla çıktık yola. Çocuklarımız içlerindeki lideri fark etsin diye. Daha önce belki de hiç düşünmedikleri konularda kafa yorsunlar, çözüm bulsunlar, tartışsınlar, değişik fikirleri duysunlar, ikna etmeye çalışsınlar diye. Sadece kendi öğrencilerimiz olmasın dedik. Diğer okulları da davet edelim ki farklı sesler duyabilsin, farklı yüzler görebilsin çocuklarımız. Bu yüzden İstanbul’un en seçkin okullarından öğrenciler davet ettik liderlik programımıza.
Fark edilmeyen ve kullanılmayan yetenekler ortaya çıkmaz. Kimse tarafından bilinmez, duyulmaz, görülmez. İstedik ki bazı üniversitelerde zorunlu ders olarak okutulan ve hemen her platformda tartışılan ‘liderlik’ kavramıyla henüz lise öğrenciyken tanışsın öğrencilerimiz ve olur da bulurlarsa içlerinde bir yerde bir lider, ortaya çıkarmaktan çekinmesinler, kendilerine güvensinler.
Funda Kara
Lise Müdürü
GENÇLERİN YORUMLARI
“YENİ PROJEYİ HAYATA GEÇİRMEK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZA BAŞLADIK.”
Öncelikle belirtmeliyim ki, World –ORT İngiltere programı, hayatım boyunca katıldığım en güzel, en öğretici ve en etkileyici kamptı! Farklı organizasyonlara katıldık. Dünya Yahudi cemaatlerinin değerlerini, sosyal yaşamını araştıran ve farklı organizasyonlar düzenleyen Londra’daki JHUB merkezindeki sunumları dikkatlice izledik. Her bir sunumun ardından, kendi ülkemize bu organizasyonları nasıl getiririz? Bizim cemaatimiz bunların hangilerine ihtiyaç duyuyor? Bu programları kendi ülkemize nasıl adapte edebiliriz? diye sorduk… Amacımız aldığımız eğitim doğrultusunda cemaatimize faydalı olacak yeni bir projeyi daha şekillendirmek. Çalışmalarımıza başladık. Bu projenin de Mitzvah Day gibi başarılı olacağına ve cemaatimizde fark yaratacağına inanıyoruz. Aslan Öztreves / UÖML 10. Sınıf Öğrencisi
“WORLD ORT LİDERLİK SEMİNERİNİ ‘KİŞİSEL GELİŞİM’ OLARAK ADLANDIRMAK İSTİYORUM.”
Bu programa katıldıktan sonra kendimde daha önce fark etmediğim bir özelliğimi keşfettim. Olaylara ve insanlara karşı bazen önyargılı olabiliyordum. Aldığım eğitimde arkadaşlarımla, ailemle, gelecekte iş yaşamımda karşılaşacağım çalışma arkadaşlarımla sağlıklı iletişim kurabilmem için insanları önyargısız dinlemem ve tanımam gerektiğini öğrendim. Dünya’nın birçok yerinden arkadaşlarım oldu. Ekip arkadaşlarımla Mitzvah Day gibi yeni bir projeyi hayata geçirmek için çalışmalarımıza başladık. - Kleris Baruh UÖML 10.Sınıf Öğrencisi
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Young Leaders Projects’ın hazırladığı İstanbul Social Challenge Project Yaz Kampı’nda sıra dışı 5 gün geçirdim. Bu kampa Haziran ayında okul arkadaşım Rakel Dilşen ile katıldık. İstanbul Social Challenge Project Kampı girişimcilik, liderlik ve sosyal sorumluluk alanlarına ilgi duyan ve içerisinde yaşadıkları toplumda fark yaratmak isteyen lise gençleri için hazırlanmıştı.
Kısa bir kaynaşmanın ardından, proje çalışmasında trafik, hayvan hakları, geri dönüşüm gibi toplumsal sorunlara çözümler üretmek amacıyla gruplara ayrıldık. Her bir grubun birlikte çözüm üreteceği bir eğitmeni vardı. Biz eğitmenimiz Cem Mimaroğlu ile beraber, İstanbul’un önemli sorunlarından biri olan trafik konusunu ele aldık. Proje kapsamında yaratıcı beyin fırtınası ile çözümler ürettik, trafikte en sık karşılaştığımız problemleri anlatan posterler hazırladık. Bisikletler kiralayıp, trafik ve gereksiz araba kullanımını protesto ettik. Caddebostan’daki iki saatlik bisiklet turumuzun ardından posterler ve kıyafetlerimizle protesto ettik ve televizyona çıkma şansı bulduk. Bu projenin lider olma yolunda yeteneklerimi geliştirdiğini, girişimcilik projelerini hayata geçirmem konusunda bana farklı bakış açıları kazandırdığını düşünüyorum. - Selim Mizrahi UÖML 12 .sınıf öğrencisi