Dostluk Yurdu Derneği Tiyatro Kolu bu yıl Forti Barokas’ın yazdığı ‘Rapor’ adlı özgün oyunla şubat ayı başında seyircisiyle buluşacak. Provalar sırasında görüştüğüm ekibin heyecanı sahne günü yaklaştıkça artıyor, ancak onlar sahne tozunu yutmuşlar bir kere bu heyecan onlar için motivasyondan öteye geçmiyor.
Sanatsal çalışmaları ile öne çıkan Dostluk Yurdu Derneği bu yıl yine iddialı bir oyun ile izleyicilerle buluşmaya hazırlanıyor. 9 Şubat’ta prömiyerini gerçekleştirecek Rapor’un provasına katılarak hem söyleşi yaptık, hem de heyecanlarına tanık oldum… Onların sözlerine yer vermeden, oyun hakkında “eğlenceli olacağa benziyor” diyebilirim…
Oyunun yönetmeni Ferit Koen, geniş bir yaş yelpazesinden 25 kişilik bir kadro ile çalıştığını dile getirerek başladığımız söyleşimizde, “ bu sene müzikal yerine, iki perdelik düz tiyatro yapmayı tercih ettik. Komedi tarzında işlediğimiz oyunda kadın erkek ilişkileri irdeleniyor. Çalışırken dahi çok eğleniyoruz, bu enerjinin seyirciye de yansıyacağını düşünüyorum… “dedi.
Oyunun yazarı Forti Barokas özgün, güncel ve hiç işlenmemiş bir konuyu sahneye koyduklarını vurguladı. Herkesin kendinden bir şeyler bulacağı bir oyun, yaz aylarında çalışmaya başladıklarını, şimdilerde de heyecanlarının doruğa ulaştığını söyledi.
Meri Pardo ise duygularını şöyle dile getirdi “Bu sene de yine sahne arkasındayım, ilk perde ile bir problemim yok ancak ikinci perde o denli hareketli ki, oyuncuların hızlı hareket etmeleri gerekiyor… Başaracağımızdan eminim..”
Oyun Prodüktörlüğünü yapan İzi Doenyas, Başkan Moris Benşabat Levi adına söz alarak, “bu sene hem gençlerden, hem de yetişkinlerden oluşan daha geniş bir kadro ile sahne alıyoruz. Kültürel anlamda izleyicinin bu tür oyunlara ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. Oyunların sadece müzikal veya komedi olması gerekmiyor. Sanatsal anlamda bazı ciddi çalışmaların yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Rapor, kişileri düşünmeye sevk edecektir. DYD tiyatrosuna da yakışan kalitede…”şeklinde konuştu.
Kadınlar Kolu Başkanı Rozi Seloni: “Bu sezon müzikal yapmamaya karar verilince, büyük oyun yerine her sene yapılan Hanımlar Kolu tiyatrosunu genişletmek fikri doğdu. Çok heyecanlı ve mutluyum çünkü benim başkanlığım döneminde bir oyun DYD’nin büyük oyunu olarak sahne alacak. Burada ilk kez çok geniş bir yaş yelpazesinden oyuncular aynı sahnede buluşuyorlar. Dostluk, gerçekten büyük bir tiyatro okulu ve burada olmak ve sürekli eğitim almak bizleri ayrıca mutlu eden bir olgu.” dedi.
DYD oyunları genellikle Judeo Espanyol dilini destekler, bu oyunda da öyle mi?
İ.D. Oyunumuz Judeo Espanyol dilini yine destekliyor, bu dili bilmeyen bir kişinin dahi çok kolay anlayabileceği, hatta kelime dağarcığını genişletebileceğini söyleyebilirim. Gençler anlamadıkları için oyunlarımızı izlemiyorlar ancak bu kez onlar da oyundan keyif alabilecekler. Repliklerde çok az Judeo Espanyolca var ancak o da oyuna bir hoşluk katıyor. Bilmeyenler için çok da eğlenceli olacağını iddia ediyorum.
F.K: Oyunu izleyenler mutlaka birkaç kelime Ladino öğrenecek… Bu da oyun sosyal mesajı. Oyun dediğimiz gibi düz bir komedi değil. Çok düşündürücü öğeler de var. Genel anlamda ikinci perde çok hareketli vodvil dediğimiz girişli çıkışlı çok haraketli, enerjisi olan bir oyun.
Derneğinizin yıllardır devam eden bir tiyatro okulu var. Onun çalışmalarından söz eder misiniz?
İ.D: Tiyatro okulumuz da çalışmalarına iki sınıf haline devam ediyor. Bir sınıf daha tecrübeli, üçüncü senelerinde, diğerleri ise bu sene başladı. Okula devam edenlere şan ve tiyatro yanı sıra dans dersleri de veriyoruz. Çocuk Tiyatrosu Okulu bir akademi haline dönüştürmeyi arzuladığımız ve o yolda da emin adımlarla ilerlediğimiz bir faaliyetimiz.
F.K: Çocuk tiyatrosu bir müzikal workshopa dönüştü, bir müzikalde rol alacak bir oyuncu için gerekli tüm eğitimi alıyorlar. 8-10 yaş arası çocuklara gerçek bir konservatuvar eğitiminden geçiyorlar. Okullarda bu eğitimi nasıl verdiğiysem dernek çatısı altında da aynı eğitimi veriyorum. Ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarının verdiği eğitme çok yakın bir eğitim.
Gençlerin tiyatrosu bu sene nasıl bir oyun ile sahne alacak?
Gençler tiyatrosu bu sene çok farklı bir oyun ile sahne alacak, toplumu düşünmeye itecek Dalga adlı bir oyun ile izleyicisiyle buluşacak. Dalga, faşizmin nasıl yayıldığını konu alıyor. Daha önce Kenterler ve Don Kişot tiyatrosunda sahnelendi. 4-5 sene ara verdiler bu sene biz oynayacağız. Orada da 17- 30 arası 20 genç rol alıyor. Tamamen aktif tiyatro dediğimiz dekoru da kendilerinin sahnede kurduğu çok değişik bir oyun olacak, oyun gerçekten çok düşündürücü… Teksi okurken dahi ne denli psikolojik bir alt yapısı var dedik. Kendisini başkasının yerine koymaya iten bir oyun… Dalga’yı o kadar çok sevdik ki birkaç oyun içinden özellikle bunu tercih ettik. Mayıs ortası gibi de sahnelenmeye başlanacak diye düşünüyorum.
Raporda DYD Tiyatro okulundan öğrenci var mı?
8 oyuncumuz tiyatro okulumuzdan. Bunu her zaman yapıyoruz. Okuldan birkaç çocuğu büyük tiyatrosuna entegre ediyoruz ki çocuklar da sahneye daha rahat alışsınlar, sahne tozunu yutmaya başlasınlar. Onlar kendi programları gereği her sene sonu bir oyun sahneleniyorlar ancak burada da kendilerinden yaşça çok daha büyük insanlarla, daha ne deneyimli kişilerin tecrübelerinden yararlanıyorlar. Hem onlar için hem de büyükler için çok keyifli.