Yedi yıldır komada olan 84 yaşındaki İsrail eski Başbakanı Ariel Sharon’nun beynini ileri teknoloji ürünü, Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme’ tekniği ile inceleyen Amerikalı ve İsrailli doktorlardan oluşan ekip, koma tıbbında çığır açacak gelişmelere ön ayak oldu.
Yapılan araştırmada komadaki her hastanın tam bir bitkisel yaşam statüsüne geçmediği, beynin kendi etrafının farkında olduğu fakat fiziksel tepki vermekten yoksun olduğu bir durumun var olabileceği ispat edildi.
Tüm bu gelişmeleri ve bulguları ortaya çıkaran en büyük devrim ise; araştırmacı doktorlar kadar tıbbi deneylerde aktif rol oynayan ileri görüntüleme tekniklerinden geliyor.
Günümüzde artık komadaki bir hastanın beyninin tepkileri, Fonksiyonel Manyetik Rezonans görüntüleme tekniği kullanılarak, kaydediliyor ve nörolojik aktivitesi anlık olarak takip edilebiliniyor.
Örneğin hastaya tanıdık bir müzik dinletilerek beyninin değişik yerlerindeki kan akışının değişimi takip edilerek yapılan deneylerde, şimdiye kadar tamamen bitkisel hayatta sanılan vakaların aslında bir şekilde etraflarının farkında oldukları ispat edildi.
Berşeva, Soroka Tıp Merkezi doktorlarından Alon Friedman, Ariel Sharon vakası hakkında basına yaptığı açıklamada, son gelişmelerin ışığında bazı komadaki hastalar ile haberleşmenin gelecekte mümkün olabileceğini belirtti.
Bilim insanlarına göre gelecekte geliştirilecek ‘beyinden bilgisayara’ donanımları sayesinde bir yıldan fazla süredir komada olan hastalar ile konuşmak mümkün olabilecek.
Geçen hafta, 7 yıldır komada olan İsrailli eski Başbakanı Sharon’a ailesine ait resimler gösterilmiş, oğlunun sesi dinletilmiş ve bariz beyin aktivitesi gözlenmişti.