Hemen hemen iki hafta evvel Tu Bişvat’ı kutladık. İstanbul dışındaydım o hafta sonunda fakat ‘Tu Bişvat igiya hag aylanot’ şarkısını hep kafamda tekrar ettim. İster istemez o melodi beni bir zamanlar Karakas’ta yaşayan, Hebraica Moral y Luces Herzl-Bialik okuluna giden küçük Clarita’ya götürdü...
Her sene Tu Bişvat Bayramı’nda okul bizi yeni bir ağaç dikmeye götürürdü. Aradan kaç sene geçmiş fakat geleneklerimize bağlı bir insan olduğum için, bu geleneğe devam etmeye ve ettirmeye çalışıyorum...
Baruh Ashem, her sene bahçemizde şevkle yeni bir ağaç dikebiliyoruz...
Kiraz, nar, erik, zeytin, badem, fındık, mandalına, çilek... Bu sene güzel bir ELMA ağacı dikmeye karar verdim...
Ve bu yüzden bugün ELMA hakkında yazmaya devam edeceğim...
ELMA
Bir atasözü der ki: “Günde bir elma yiyen doktordan uzak olur...”
Aslında bu deyiş doğanın birçok harikası için söylenebilir; ama elma her zaman listenin başındadır.
Elma, sağlık, yaşam, yaradılış, cennet ile eş anlamlıdır. Aynı zamanda, bütün meyvelerin kraliçesi olarak değerlendirilir. Şimdi neden bizim için bu kadar faydalı olduğuna daha yakından bakalım:
Elmanın çeşitleri ve renkleri mevcuttur. Bütün elmaların ortak özelliği, hepsinin kendilerine has eşsiz çekiciliği, lezzeti, kokusu, iyileştirici özellikleri, faydaları, rengi, şekli ve karakteri olmasıdır.
ELMANIN faydaları
• Elma, sindirim sistemini destekleyici ve kolesterolü düşürücü etkiye sahip çok güçlü bir arındırıcıdır.
• Kilo almayı dengeleyen pektin bakımından zengindir. C vitamini, magnezyum, kalsiyum, beta karoten ve flavonoidler içerir.
• Ayrıca elma, diş çürüklerini önlemede çok faydalıdır ve mükemmel bir antioksidandır.
• İdrar söktürücü etkisi vardır ve bağırsak geçişini dengeler. İshal durumlarında pişmiş olarak kompostosu, kabızlık durumlarında ise erimeyen lif içeren kabuğu ile birlikte özellikle KIRMIZI elmanın çiğ yenmesi çok etkilidir.
• Birçok çeşidi ve rengi olan elma her damağa hitap eder. Tatlı veya yarı tatlı seviyorsanız, sert ya da yumuşak seviyorsanız, suyunu seviyorsanız, pişmiş seviyorsanız keklerde, atıştırmalık olarak, kahvaltıda, elmanın çeşitleri saymakla bitmez!
• Kahvaltıda, atıştırmalık olarak çantanızda, işinizde, seyahatte: Elma kolay bozulmaz ve rahatça taşınabilir.
• Meyve sularında, keklerde, salatalarda
Şimdi sizinle özel Elmalı-Vişneli “PİE” tarifimi paylaşmak isterim...
ELMALI - VİŞNELİ TURTA
MALZEMELER
Dış katmanı için
1/4 bardak kepekli un
2/3 bardak yulaf
Yarım bardak esmer şeker
1 çay kaşığı tarçın
1/8 çay kaşığı tuz
1/4 bardak zeytinyağı veya başka bitkisel yağ
İç malzemesi için
3 büyük kırmızı elma
100 gr taze veya dondurulmuş vişne
(çekirdeksiz)
1 çorba kaşığı esmer şeker
1,5 çorba kaşığı tam unu
1 çorba kaşığı lemon suyu
2 çorba kaşığı ezilmiş ceviz içi
HAZIRLANIŞI
• DIŞ KATMANI için: unu, yulafı, tuzu, tarçını,
şeker ve yağı karıştırın. Bir kenara koyun.
• İÇ MALZEMESİ için: Elmaların kabuklarını* soyun ve dilimleyin. Bir kâsede elmaları, vişneleri, limon suyunu, şekeri ve cevizi karıştırın.
• Bir cam kâseyi yağlayın, iç malzemeyi dökün ve üzerine de dış katmanını dökün. Önceden ısıtılmış fırında 160-170°C sıcaklıkta yaklaşık 40-50 dakika pişirin.
• Sıcakken veya oda sıcaklığındayken afiyetle yiyin.
PRATİK BİR İPUCU:
KIRMIZI elmaların kabuklarını bir bardak
su ve tarçın çubuğu ve karanfil ile kaynatın.
Bu doğal, ferahlatıcı ve canlandırıcı çayı afiyetle için.
Sıcacık, nefis bir elmalı turta için içiniz gidiyor mu? İçiniz gidiyor ama aynı zamanda diyetinize dikkat edip ekstradan birkaç kilo veya santim vermeyi de istiyorsunuz. Üzülmeyin! Bu hafif ama bir o kadar nefis ve sağlığa faydalı vişne-elma turtası, damak tadınız için tatmin edici ve enerji verici, lifli, vitaminli ve daha fazlasını içermektedir...
Fırında pişerken mutfağınıza ve bütün evinize nefis kokuları yayılacak. Bütün duyu organlarınızla keyfini çıkarın!