Dünyamız ve değerler sistemimiz hızla değişirken genç anne ve babalar da çocukları için eğitim almaya devam ediyor
“Çocuklarınız sizin vasıtanızla dünyaya gelir ama size ait değildirler.
Onlar hayatın kızları ve oğullarıdır.
Siz onlara sevginizi verin ama sizin gibi olmalarını beklemeyin.
Çünkü onların kendi düşünceleri ve ruhları vardır”
Halil Cibran
Uzmanlarca 0-3 yaş çocukların bedensel, bilişsel, sosyal anlamda en hızlı geliştiği dönem olarak kabul ediliyor. Bilinçli çocuk yetiştirmenin ana ilkesi ise, ailelerin çocuk ve çocuk gelişimi hakkında genel bilgiye sahip olması, kendi çocuğunun yeteneklerinin ve becerilerinin farkında olması ve eğitim- öğretim programını bu bilgiler ışığında planlaması olarak tanımlanıyor.
Bu doğrultuda uygulanan ve anneye okul ortamında bir eğitmen eşliğinde 18-24 ay yaş aralığındaki çocuğuyla kaliteli vakit geçirme imkanı sunan ‘UÖMO Anneli Oyun Grubu’ programına da ilgi büyük.Ayrıca son üç yıldır Ulus Özel Musevi Okulları İdarecileri, Ekip Norma Razon uzman psikologları ile 0-3 yaş aralığında çocukları olan anne babalara ışık tutmak amacıyla ‘Anne Baba Okulu’ seminerleri düzenliyorlar. Bu yıl anne ve babalara farklı bakış açıları sunmak amacıyla Prof. Dr Yankı Yazgan da ‘Anne Baba Okulu’nun konuk konuşmacısı oldu.
UÖMO Anne Baba Okulu 3.dönem mezunlarını verdi…
Bundan beş altı yıl önce anne çocuk ilişkisini güçlendirmek, ebeveyn haricinde okula ve öğretmene güven duyma ve bu yolla aidiyet duygusunun geliştirilmesi amacıyla anneli oyun grubumuzu hayata geçirdik. Bir süre sonra gördük ki aslında küçük yaş çocukları olan ebeveynler eskisine oranla daha fazla araştırıyor, okuyor ve bilinçlenmek istiyor. Cevabını tam olarak kestiremedikleri ya da kafalarını karıştıran birçok soru var. Biz de cemaat çocuklarımızın sağlıklı gelişimi için, okul olarak Prof. Norma Razon ve Ekip Norma Razon uzmanları ile işbirliğine girerek beş hafta sürecek bir anne- baba okulu açmaya karar verdik. Aslına bakarsanız yıllar uçtu gitti ve bu yıl Anne Baba Okulu’nun üçüncüsünü gerçekleştirdik.
Anne baba okulu ile amacımız 0- 3 yaş çocukları olan ebeveynleri uzmanlarla bir araya getirip çocukların gelişim süreçleri hakkında doğru bilgileri edinmelerini, akıllarındaki soruları sorarak ilk ağızdan cevap almalarını sağlamak, ailelerle ortak paydalarını bulmalarına alan açmak ve bilgi birikimlerini arttırarak farkındalık kazanmalarını sağlamak oldu.
Ceni Kanditan
UÖMO Anaokulu Müdürü
ANNE BABA OKULU VELİSİNDEN...
Anne ve babaların tüm çabası canlarından kıymetli çocuklarının ihtiyaçlarını en doğru ve eksiksiz şekilde karşılamaktır. ‘UÖMO Anne Baba Okulu’ da bizim için kendi ayakları üzerinde durabilen, güvende hisseden, ailesine bağlı, mutlu ve sevgi dolu çocuklar yetiştirme yolunda bir ilk adım oldu
Oğlumuzun uyku, beslenme ve hijyen gibi temel ihtiyaçlarını karşılarken öneriler ve yapılmaması gerekenler konusunda bilgilendik; bunun yanı sıra değişen dünyada teknolojiye ne oranda ayak uydurmamız gerektiği, oyun, ödül-ceza, eğitim ve sosyal ihtiyaçlara dair konunun uzmanlarından tavsiyeler aldık. Birbirimizin yaşadıklarından ve buna dair sorularından öğrenme fırsatımız oldu; aslında yaşanan problemlerin sürecin doğal bir parçası olduğunu fark ettik. Bu da bize hatalar yapsak bile doğru yolda olduğumuzu hissettirdi.
0-3 yaşları arasında çocukları olan anne babalar için düzenlenen bu seminer dizisi, özellikle 2-3 yaşındaki çocuklarda yaşanabilecek potansiyel fiziksel, psikolojik ve sosyal değişimlere dair hazırlayıcı ve aydınlatıcı oldu. Çocuklarımızın dünyayı keşfi sürecinde başımıza gelebileceklere dair bize ışık tutan, deneyimleri ile samimi bir eğitim ve paylaşım ortamı yaratan ‘Anne Baba Okulu’ ekibine tüm emekleri için teşekkür ediyoruz.
LİNA & ARİ DİNAR
Çocuklarıyla etkin vakit geçirmek isteyen anneler, ‘Anneli Oyun Grupları’na katılıyor…
Çocuklarıyla etkin vakit geçirmek isteyen anneler oyun grubunda evde de uygulayabilecekleri birçok etkinlik öğreniyor, çocuğunu gözlemleme imkânı buluyor, diğer annelerle iletişim kuruyor, eğitmenlerle paylaşımlarda bulunuyorlar.