Gazetemiz imtiyaz sahibi ve başyazarlarından Yakup Barokas 28 Şubat Perşembe akşamı Göztepe Kültür Merkezi’nde moderatörlüğünü Ester Yanarocak’ın yaptığı ‘Tüm ülkelerde ve tüm zamanlarda azınlık olmanın sancıları’ konulu bir panele konuk oldu. Panelin ilk bölümünde Emel Mizrahi, Vildan Kalvo ve Raşel Abatlevi görüntüler eşliğinde eserlerin kahramanlarının ağzından ‘Beyaz Köpek Balığı Derili Takım Elbiseli Adam’, ‘Babamın Cenneti’ ve ‘Şiraz’ın Eylülleri’ adlı kitapların öykülerini aktardılar.
Yanarocak Arap ülkelerinde yaşamış olan Yahudi azınlıklar hakkında bilgi aktarımında bulunduktan sonra Av. Barokas ise Mısır, İran ve Irak’ta başlayıp Amerika’da sonuçlanan bu üç ayrı romandan hareketle Yahudilerin Arap ülkelerindeki acı deneyimlerine ve göç olgusuna değindi. Tarih boyunca diasporada yaşayan Yahudilerin her ülkede belli bir dönem nispeten daha iyi, hatta altın yıllar yaşadıklarını, ancak her zaman gerek pogrom ve katliamlar, gerekse baskılar sonucu diğer diyarlara göç etmek zorunda bırakıldıklarını vurguladı.
Barokas, göçün ister ABD, ister Kanada ister İsrail’e olsun çok zor bir süreç olduğunu ifade ederken kişinin ileri yaşta kültüründen kopmasının güçlüklerini örnekler vererek aktardı. Moderatörün ve izleyicilerin Arap Baharı, antisemitizme ilişkin pek çok sorularının yanıtlandığı kültürel etkinliği kalabalık bir izleyici kitlesi izledi. Samimi bir sohbet havasında geçen gecenin sonunda Göztepe Kültür Derneği Başkanı İzak Petilon, Barokas’a bir teşekkür plaketi sundu.