GKD’de bilgi, bilimsellik ve paylaşım iç içe

21. yüzyıl değerleri ile yola koyulan Göztepe Kültür Derneği faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor. Bilginin değerini, bilimselliğin ışığını, paylaşmanın özelliğini içinde yaşayanlar bu kez derneğin binasında müthiş bir sinerji yarattılar

Toplum
13 Mart 2013 Çarşamba

Hazırlıklarına aylar öncesinden başlandı. Göztepe Kültür Festivali’nin heyecanlı ekibi sabah erken saatlerinden itibaren izleyici ile buluşmaya hazırdı

Altı saatlik maraton sabah 11de başladı. Festivalin ilk konuşmacıları 8 Mart Kadınlar Günü’ne atfen gerçekleşen ‘Kadınlar Günü’ paneliydi. Moris Levi moderatörlüğünde gerçekleşen panel cemaatin yetiştirdiği dört çok başarılı anneyi, iş kadınını, bilim kadınını ağırladı. Monik İpekel, Doret Habib, Prof. Dr. Nil Molinas Mandel ve Tuna İbrahimzadeh dinleyicilerine kendi serüvenlerini kâh eğlenceli kâh duygusal bir ortamda anlattı. Örnek alınması gereken kadınların gücünü bir kez daha irdelediler.

Deniz Saporta ‘Medyada Antisemitizm’ konusunu, örnekleri ve belgeleri ile anlattı. Yetmiş dakikaya sığmayan panel, meraklı ve ilgili katılımcıların sorularıyla panel odasının kapısında da devam etti. Konunun önemi ve konuşmacının konusuna olan hâkimiyeti bu sunuyu daha da etkin kıldı.

Dernek binasının merdivenlerini tırmandıkça yaşamın bir başka sahnesine tanık olmak mümkündü: Sanat, tiyatro ve televizyon dünyasının renkli siması Şeyla Halis samimi ve esprili sohbetiyle dinleyenleri kendine hayran bıraktı. Şeyla Halis çocukluk anılarını, müzik hayatına geçişini daha sonra tiyatro ile tanışmasını kendine has tavırları ile anlattı.  “Çocuklarınıza özgürlük verin onlar da karakterlerini geliştirsin’’ diyen Halis izleyicilerini güldürürken düşündürdü de…

Kişisel gelişim atölyesinin usta ismi Belkıs Kazmirci atölyesine katılanların içlerine ayna tutarak kendilerini yeniden tanımaları için fırsat sundu. Fırsatı iyi kullananlar kâh gülen yüzlerle kâh hüzünlü bakışlarla atölyeden ayrıldılar.

 

 

Mozaik sanatının inceliklerinin anlatıldığı atölye ise konunun usta ismi, öğretmeni Sibel Hananel’e emanetti. Bu kez ayna dekoratif bir obje olarak karşımıza çıktı. Hananel’in katılımcıların renk ve tasarım anlayışına gösterdiği saygısı ve bilgi birikimi ile gerçekleşen atölyeden kendi hazırladıkları bir ürün ile eve dönmeleri ayrı bir keyif oldu.

Dernek salonlarında ilk kez konuşan Rav Mendy Chitrik “10 Yıldır Türkçe Konuşuyorum” kitabından yola çıkarak kendi serüvenini küçük hikâyelerle anlattı. Rav Chitrik her zamanki gibi sürükleyici ve düşündürücü konuşmasıyla bilgilerini izleyenlere aktardı.

Seymur Tarı dinamik ve interaktif söyleşisiyle katılımcıların beyninde yeni ufuklar açtı. Gençlerin hayat yolundaki başarıları için küçük ama önemli sırların açığa çıktığı konferans için katılımcılar “bu konu da kaçırılmazdı” dediler.

Son dönemin adından en çok söz ettiren yazarlarından Selim Çiprut içten sohbeti ile Feride Petilon’un sorularını yanıtladı. Okuduğu okulu, yaşadığı şehri, kaybettiği annesini, iki küçük yumurcağını anlatan Selim Çiprut söyleşinin ardından kitaplarını imzaladı ve meraklı katılımcıların sorularını yanıtladı.

Öğlen yemeği sırasında kitaplarını imzalayan Stella Namet Abulafya yaşamının kesitlerini anlattığı ‘Pencere’ kitabı ile ilk kez okuyucularla buluştu. Stella N. Abulafya’dan ikinci kitabının da yolda olduğunun tüyosunu aldık.

İlgili ve meraklı anneler Prof. Dr. Moşe Benhabib’in sohbetine koşar adım giderek, ardı ardına sorularla Benhabib’den bilgi alma yarışına girdiler.

E-Ticaret konu olur da gençler ilgi göstermez olurlar mı? Sosyolog Tali Bahar’ın yönetiminde İlona Levi ve Ediz Bahar iş yaşamlarını, e- ticaretin ilkelerini anlattılar. Fırsatları ve fırsat değerlendirmenin önemini bir kez daha irdeleyen konuşmacılar 21. yüzyılda değerlerin tartışılmasının gerekliliğini vurguladılar.

Sunumunu yapmak üzere İsrail’den gelen Hay Kohen Yanarocak çok ilgi çekti.GKD salonlarından genç bir lise öğrencisi olarak ayrılan Hay Kohen Yanarocak’ın konusuna hakimiyeti dikkati çekti. Yoğun soru yağmuruna tutulan Yanarocak izleyicilerin ilgi odağı oldu.

İzzet Pinto kendini, işini, hayatını tüm çıplaklığı ve içtenliği ile dinleyicilerine anlattı.

Sinemada Yahudi Mizahı konulu sunumu ile  Dr. Seyfi İşman görsel bir şölen ile dinleyicilerin karşısındaydı. Dakikaların su gibi aktığı sunum izleyicilerin zihinde gülümseten izler bıraktı.

Adil Anjel son yaptığı Amerika gezisinin perspektifinden Yahudi Dünyası’na bakarak izleyicilere değişik bir bakış açısı kazandırdı.

 

Göztepe Kültür Derneği’nin yetiştirdiği en önemli dansçılardan Teri Levi Yıldız da ‘dans atölyesi’ ile katılımcılara hem ter attırdı hem de geçmişten bugüne anılar yolculuğuna çıkardı.

Festival, tangonun başarılı ikilisi Melin Selim Yuna çiftinin etkileyici performansıyla son buldu. Melin ve Selim çiftinin de GKD salonlarında büyüdüğünü bilmek GKD yöneticileri için ayrı bir keyif konusu oldu. Bu performansı izlemeye gelen kurucu başkan Sami Day ile Melin Selim Yuna çiftinin minik kızları derneğin 7’den 77’ye sloganını bir kez daha kanıtladı.

Yaşları 13 ile 18 arasında değişen pırıl pırıl DJ’lerin canla başla bütün salonlara yetişme telaşı görülmeye değerdi.

Dopdolu bir program, hanımların hazırladığı ağız tadı ile yenen ikramlar, uçuşan replikler, bilgi paylaşımı, sevgi paylaşımı ve içtenlik işte bu festivalin özü.

Gelecek yıl tekrar buluşmak üzere…