Bernanke’nin ‘çıkış stratejisi’ sorulara neden oldu

Parasal genişlemeden çıkış stratejilerini tartışan ABD’de, Bernanke’nin varlık satmak zorunda olmayabileceklerini söylemesi kafaları karıştırdı

Ekonomi
13 Mart 2013 Çarşamba

FED Başkanı Ben S. Bernanke geçtiğimiz ay FED’in hiç varlık satmak zorunda olmayacağını söyleyerek, Merkez Bankası’nın parasal genişleme programlarından, enflasyonu uyandırmadan nasıl çıkacağına ilişkin sorulara neden oldu.

Bernanke, 27 Şubat’ta Washington’daki yasa koyuculara yaptığı konuşmasında, yakın zamanda tamamlanacağını söylediği çıkış stratejileri değerlendirmesinin bir parçası olarak FED’in bilançosundaki tahvilleri, vadeleri doluncaya kadar tutmaya karar verebileceğini söyledi. Bu hamle bir yandan, piyasada hisselerin satılmasının borçlanma maliyetlerinde hızlı bir artışa neden olacağı endişelerin giderilmesine yardımcı olurken, diğer yandan FED’in tahvillerdeki kayıplarını da önleyebilir.

FED yetkililerinin üzerinde Haziran 2011’de anlaştığı çıkış planından varlık satışlarının çıkarılması, merkez bankasının öncelikli olarak bankalara nakit mevduatlardaki faiz ödeme yeteneğine bağlı olarak fiyatların hızlanmasını önlemeye çalışacağı anlamına geliyor. New York’taki Barclays Plc’nin baş ABD ekonomisti Dean Maki, FED’in bilanço tablolarındaki varlıkların üç trilyon doları aştığı göz önünde bulundurulduğunda, ekonomi toparlanıncaya kadar bu tahvillere dokunmamanın da enflasyonu bir noktada tetikleyebileceği konusunda uyarıyor.

FED yeterince hızlı çıkış yapmazsa bankanın aşırıya kaçma riskinin olduğuna dikkat çeken Maki, “Eğer FED alışıldık seviyelere çeker ve ekonomi de normal seviyelere dönerse, bilançonun genişletilmesin, faizlerin normalleşmesi durumunda dahi ekonomi ve varlık piyasaları üzerinde kayda değer bir etkisi olur mu? Daha önce hiç böyle bir durumla karşılaşmadık” dedi.