Ispanak

Clara Haia AMRAM Sağlık
13 Mart 2013 Çarşamba

İki hafta önce bizim harika Yahudi bayramlarımızdan birini daha kutladık. Tanrı’mız tarafından kutlanması emredilen bir bayram değildi ama yine de zengin geleneklerimizden biri olarak bir kuşaktan diğer kuşağa aktarıldığı için eşsiz bir konuma sahip bir bayram. Bir eğlence, bir parti zamanı. Yiyecekler, içkiler, müzik, oyunlar, dans, neşe, kostüm yarışmaları, daha fazla yiyecekler, daha fazla içecekler... Daha yoğun kahkahalar... Baruh Hashem! Ve tabii ki bu kutlamaların bir parçası olan paylaşım kısmını da unutmamalıyız! Bir şeyleri paylaşmanın, vermenin zamanıdır Purim. Ne müthiş bir sevinç kaynağıdır verebilmek!  Bir kez daha anılarım beni çocukluğuma geri taşıyor… Sanki dünmüş gibi tüm hoş detaylarıyla Karacas Purim’lerinin  eğlenceli partilerini hatırlıyorum... Her yıl annem bize hem Karnaval hem de Purim için giydiğimiz muhteşem kostümler yaratırdı. Biz de bu renkli giysilerle kulüpte, evde, başka arkadaşların evlerinde, okulda coşkulu ve gayet eğlenceli partilere katılırdık. Her yıl farklı bir karaktere bürünürdüm ve üç kız ve erkek kardeşin arasında en büyüğü ben olduğum için her yıl yepyeni bir kostüm giyme şansım vardı. (2 küçük kız kardeşim ise kaç kez benim önceden giydiğim kostümleri birkaç küçük tadilatla kendilerine ayarlanarak ikinci-el olarak giymek zorunda kaldı ...)

Kostümünü heyecanla giydiğim ve asla unutmayacağım karakterlerden biri de POPEYE’in karısı OLIVE OYL oldu. (Sonradan öğrendim ki Türkçede birbirlerini çok seven bu çift ‘Temel Reis’ ve ‘Safinaz’ olarak anılıyorlar…)  Herkes beni Olive Oyl’a benzettiği için bir yıl Olive olmaya karar verdim! Bir arkadaşım da kendisine Popeye kıyafeti hazırlamıştı.  Bu komik hatıra zihnimde canlandığı zaman ilk aklıma gelen ISPANAK oluyor! Bilirsiniz, Popeye’ın kalın pazılı kasları hep ön plandadır ve o kuvvetli kollarını, kendinden oldukça iri Kabasakal’la mücadelede galip çıkmasını sağlayan müthiş gücünü, sürekli yediği ıspanağa borçlu olduğu vurgulanır…  Ispanağın zengin besin özelliklerini okuduktan sonra eminim siz de benim gibi bu güç kaynağının gerçekten ne kadar inandırıcı olduğunu anlayacaksınız…

Afiyet olsun!

ISPANAK- SÜPER BİR BESİN!

Strese karşı direncimizi artıran bir başka yeşil yapraklı bitki...

• Lif yönünden, vitamin ve mineral bakımından zengindir. B6, B9 ve C vitaminleriyle kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir ve beta karoten içerir.

• Bağışıklık sistemini destekler, kanserle savaşır, kemik sağlığına destek olur ve tansiyonu düzenler.

Salata olarak çiğ yenebildiği gibi, ıspanaklı balık köftesinde, ıspanaklı patates püresinde, çorbalarda ve meyve sularına ve smoothie içeceklere katılarak tüketilebilir...

 

RENGÂRENK ISPANAK SALATASI

MALZEMELER

250 gr körpe ıspanak yaprakları

1/4 bardak ince dilimlenmiş mantar

1 adet büyük mor soğan

1 bardak ince doğranmış çilek

Yarım bardak dövülmüş ceviz

Sosu yapmak için

• 100 gr sızma zeytinyağı veya Riviera zeytinyağı

• 1/4 c Balzamik sirke

• 1 çay kaşığı tuz

• 1/2 çorba kaşığı bal veya esmer şeker

Sos için bir not:

• Sos malzemelerinin tümünü elektrikli çırpıcı (tüm zamanların en mükemmel buluşu) yardımı ile karıştırabilir ya da el yardımı ile bu işlemi yapabilirsiniz.

 

Kış’a biraz daha renk katmak için ideal bir fırsat! Purim kutlamaları sırasında yemenin ve içmenin dozunu biraz kaçırdıysanız, bu hafif ama çok besleyici salata sizi eski formunuza çabucak kavuşturacaktır. Sağlığınıza!

 

HAZIRLANIŞI

• Ispanak yapraklarını iyice yıkayın. Köklerini keserek bunları  ‘Zeytinyağlı ıspanak kökü’ pişirmek üzere ayırın.

• Yıkadığınız yaprakları ya salata kurutma sepetinde ya da kâğıt havlular arasında kurulayın

• Mantarları yıkayıp ince dilimler halinde hazırlayın.

• Soğanı ince daireler halinde kesip soğuk suda yıkayın, hafifçe tuzlayıp 5 dakika kadar

dinlendirin. Sonra tekrar sudan geçirip kâğıt havlu yardımı ile kurulayın.

• Bir salata kâsesinde yapraklarla diğer malzemeleri birleştirin, sosunu ekledikten sonra iyice karıştırın. Son olarak çilekleri de ilave ederek bu muhteşem renk cümbüşü ile gözlerinizi doyurun!

Daha leziz bir keyif için cevizleri karamelize edin.

Çeşitleme önerisi:

Ceviz yerine badem veya şam fıstığı kullanabilirsiniz.