Beden-Ruh-Akıl üçlünüz uyum içinde mi?

Son yıllarda artan ilgi, Uzakdoğu meditasyon yöntemlerinin başarısını kanıtlar nitelikte… Peki bu yöntemler çocuklar için de geçerli mi? Yogaya başlama yaşı var mıdır? Konunun uzmanı Dilek Berker yanıtlıyor…

Raquel AŞKANER HABİB Çocuk-Aile
13 Mart 2013 Çarşamba

Son 10 yılda ülkemizde hızla gelişmekte olan, Uzakdoğu meditasyon ve rahatlama teknikleri adı altında önce büyüklerle başlayan ve hızla artan bir katılımcı kitlesine artık çocuklarda katıldı. Tüm bebekler dünyaya doğru nefes almayı bilerek, sezgileri ve empati yetenekleri ile geliyor. Maalesef ki, aynı çevresel kirliliğin vücudumuzda oluşturduğu toksin birikimlerinden doğan hastalıklar gibi, ruhumuz da duygusal kirlenmelere maruz kalıyor. İlkokul çağına gelen çoğu çocuk yavaş yavaş bu kirlenmeden dolayı, en doğal yeteneğimiz olan sezgileri konusunda köreliyor. Yaşanılan travmalar, içimizde biriktirilen bastırılmış tüm duygular, toplumsal etiketlenmeler, korkular belli tıkanıklıklara yol açıyor. Bu da zaman içinde ruhumuzun taşıyamadığı bir seviyeye ulaşınca bedensel rahatsızlıklarla ortaya çıkıyor. İşte o an kullandığımız ilaçlar kimi zaman fiziksel rahatsızlıkları geçici olarak iyileştirse de ruhsal ve enerjisel boyutta tam olarak iyileşemiyoruz. Köklü bir iyileşme için yüz yıllardır Çin ve Uzakdoğu’da kullanılan, aslında çok basit ve hiçbir araç gereç gerektirmeyen yöntemlere dönüş hızla gerçekleşiyor. Çin’de kullanılan Qigong bu yönde çok etkili bir yöntem. Beden, akıl ve ruh üçlüsünü bağlantıda ve dengede tutan, iyileştirici özelliğinin yanında, odaklanabilmede yardımcı olan, duruş, nefes teknikleri ve konsantrasyon yöntemleri ile işleyen yüzyıllardır süre gelen çok etkili bir teknik.

Çocukluktan ergenliğe girerken kaybetmeye başladığımız birçok ruhsal ve enerjisel meziyetlerimizi, toplumsal etiketlerle beraber zaman içinde unuttuğumuzu söylemiştik. Oysa geç olmadan, bıçak kemiğe dayanmadan, farkındalığımızı ve doğuştan gelen sezgilerimizi henüz kaybetmeden, daha çocukluk yıllarında bizim için yararlı olabilecek, yoga, Qigong gibi bir sürü yöntemi hayatımıza sokmuş olsak, ileriki yaşlarda karşılaştığımız tüm sorunları önce ruhsal boyutta çözebilirsek, fiziksel boyuta hiç taşımadan daha sağlıklı bir hayat sürdürebiliriz. Yaşam enerjimiz olan oksijeni vücudumuza doğru bir şekilde almadığımız sürece, en temel yaşam enerjimizi engellemiş oluyoruz. Bu da zaman içinde arazlara meydan veriyor. Bir de bunun üstüne dıştan gelen toksinler (tüm duygusal yükümlülükler, negatif enerjiler) binince, farkındalığı az olan bir bedende temizlenmek için tek çare kimyasal ilaçlar oluyor. Oysa o noktaya gelinmeden farkındalığımızı yükselterek, konsantrasyonumuzu arttırarak ve en önemlisi doğru nefes ile beden ruh ve beynimizi uyum içinde dengede tutabilirsek çok daha kaliteli bir hayat yaşayacağımızı birçok Uzakdoğu kültürü ispatlamış bulunuyor.

İşte bu basit ama mucizevi olan Qigong yönteminin eğitmeni Dilek Berker’den bizi bu konuda kısaca bilgilendirmesini istedik.

Qigong yöntemi nedir?

Rahatlama ve gevşeme teknikleri (çocuk meditasyonu) çocuk ve ergenlerin başarı baskısı, sınav stresi, korku, kaygı, özgüven eksikliği ve uyku sorunları gibi zorluklarla başa çıkma becerisini geliştirerek yaşam kalitesini arttırmaya yönelik yöntemlerdir. Kişiler baskı altında değil iken rahat ve sakin iken daha kaliteli bir yaşam sürerler, başarılar daha kolay elde edilir, odaklanma, konsantrasyon ve öğrenme en üst seviyededir.

Çocuklardaki faydaları nelerdir?

Günümüzde özellikle okul çağındaki çocuk ve ergenlerin başarı baskısı, sınav stresi, günlük yaşamın zorlukları ve aşırı uyaranların etkisi altında olduğunu düşünürsek onların da rahatlamaya olan ihtiyaçları kaçınılmazdır.

Rahatlama ve gevşeme teknikleri belirli fiziksel duruşlar, beden hareketleri ve hayal gücüyle beraber nefes tekniklerinin de kullanılmasıyla bedende rahatlamayı sağlayan ve arttıran bir sistemdir. Bu yöntemle bedensel gerginliğin azalması, denge, dinginlik ve özgüven artışı, stres ve korku belirtilerinde azalma hedeflenir. Aynı zamanda bedensel gevşeme sayesinde psikolojik rahatlama, farkındalık artışı, kolay odaklanabilme, hafızanın güçlenmesi, okul başarısının artması, vücut direnç sisteminde iyileşme, uyku sorunlarında azalma ve fiziksel aktivitelerde iyileşme amaçlanır.

 

Amaçlanan Sonuçlar:

 

- Rahatlama ve gevşeme

- Denge, dinginlik ve özgüven artışı

- Bedensel gerginliğin azalması

-Stres ve korku belirtilerinde azalma

-Bedensel gevşeme sayesinde psikolojik rahatlama

-Farkındalık artışı

-Hafızanın güçlenmesi

-Kolay odaklanabilmek

-Okul başarısının artması

-Psikolojik karın, baş ağrılarında ve bulantılarda azalma

-Vücut direnç sisteminde iyileşme

-Uyku sorunlarında azalma

-Fiziksel aktivitelerde performans artışı

 

Bahsi geçen sonuçlar düzenli katılım ve çalışma sonunda gerçekleşir ve her başarı gibi bu konuda da ustalaşmak süreklilik ve disiplin gerektirir. 

 

Kimler bu yöntemden faydalanabilir?

Günümüzde başarılı sporcular, pop starlar ve başka profesyoneller müsabaka veya konser öncesi benzer tekniklerle rahatlıyorlar. Ülkemizde henüz yaygınlaşmamış olan bu teknikle tüm okul öncesi ve okul çağındaki çocuklara ulaşılması hedefleniyor.

Yöntem kısaca mutlu, sorunlarıyla başa çıkma becerisi yüksek, hayata bağlı, iletişimi güçlü çocuk ve gençler yetiştirmek temeline dayanır. Günümüzde çocuk ve gençlerin sosyal çevre ile iletişimde, aile ve arkadaş ilişkilerinde, okulda ve günlük yaşamda karşılaştıkları sorunlarla başa çıkma becerisini kazanmasına destek olan bir hizmettir.