24 Mart Pazar Akşamı:
Bedikat Hamets-Hamets kontrolü. Evdeki hametsin aranıp bulunması. Aramaya başlamadan önce beraha söylenir; “Baruh Ata Ad.Eloenu Meleh Aolam Aşer Kideşanu Bemitzvotav Vetsivanu Al Biur Hamets-Bizleri emirleriyle kutsayan ve bizlere hametsi yakma konusunda emir veren Evrenin Kralı, Sen, Tanrı’mız Mübareksin.”
Arama bittikten sonra da evde kalmış olan ve gözden kaçan hamets için onların iptali duası üç kez söylenir; “Kal Hamira Vahamia Deika Birşuti, Dela Hazite Udla Biarte Udla Yadana Le, Livtil, Veleeve Keafra Deara-Sınırlarım içinde olup, görmediğim, yakmadığım ve varlığını bilmediğim her hamets ve mayalı madde iptal olsun ve toprağın tozu gibi (değersiz) sayılsın.” Bu bölüm, Türkçe olarak da söylenebilir.
25 Mart Pazartesi:
*Taanit Behorot- Siyum Masehet-Ailenin ilk doğan çocuğu erkekse (Behor), bugün oruç tutar, oruç akşam Pesah kiduşu ile kesilir. Berit Mila(sünnet) sonrası verilen yemek gibi, herhangi bir mitzva (dinin gerekleri) için yapılan yemekle bu oruç bozulabilir. Aynı şekilde o günkü Tefila (sabah duası) sonrası, Siyum Masehet’i (Talmud’un bir bölümünün okunmasının tamamlanması)takiben, Seudat Mitsvah (Mitsva Ziyafeti) öğünüyle, okumanın tamamlanması kutlanır. Buna şahit olan behorlar, bu öğünü yedikleri zaman bütün gün oruç tutma zorunlulukları kalkar. Halk arasında YANLIŞ bilinen bir inanış, anne veya babanın bu törene katılıp o Seuda’dan bir parça eve getirip behora yedirmesidir. Bu şekilde behorun orucu kesilmez. Behorların Siyum’a şahsen katılmaları gerekir.
*09.30-Biur Hamets-En son hamets yeme saati. En geç bu saate kadar evvelki gece bulunmuş olan son hamets parçaları yakılır. Evde gözden kaçmış olan hamets için iptal duası okunur: “Kal Hamira Vahamia Deika Birşuti Biarte, Dehazite Udla Hazite, Deviarte Udla Biarte, Livtil, Veleeve Efker Keafra Deara-Sınırlarım içinde olup, gördüğüm ve görmediğim, yaktığım ve yakmadığım ve varlığını bilmediğim her Hamets ve mayalı madde iptal olsun ve toprağın tozu gibi sahipsiz sayılsın.”
Sabah 09.30’dan itibaren, artık ne ekmek, ne de matza yenebilir. İstenirse, matzadan ve matza unundan yapılmış mamuller, biumelos, börek, köfte, Pesah keki ve benzeri yemekler yenebilir.
*Akşam duası sırasında Tanrı’ya şükran methiyeleri olan Allel duası, ligmor - tam olarak okunur. (Allel hiçbir zaman akşam dualarında okunmaz, sadece Pesah akşamı okunur.)
*Bayram mumları güneş batmadan önce veya battıktan sonra, önceden yakılmış bir ateşten faydalanarak yakılır. (Baruh Ata Ad. Eloenu Meleh Aolam Aşer Kideşanu Bemitzvotav Vetsivanu Leadlik Ner Şel Yom Tov-Bizlere Yom Tov mumlarının yakılması emrini veren Evren’in Efendisi Tanrı’mız Sen Mübareksin.)
*Akşam birçok mitsva içeren 14 bölümlü geleneksel Pesah Sederi yapılır.
*Afikoman ilk gece en geç gece yarısına kadar yenilmiş olmalıdır.
*Pesah’ın ilk akşamı lel shimurim-gözetim gecesi-korunmalı gecedir. “Bu, Tanrı için (Bene Yisrael’i) Mısır Ülkesinden çıkarma konusundaki gözetim gecesidir. Tanrı’nın Gecesi budur ve tüm Bene Yisrael için nesilleri boyunca gözetim (temasını içerecektir)” (Şemot 12:42). Tanrı, bayramın gereklerini yerine getirmiş hiçbir Yahudi’ye, bu gece negatif hiçbir şey olmasına izin vermeyecektir.
26 Mart Salı-Yom Tov:
Yom Tov- Pesah Bayramı’nın ilk iki ve son iki günü, İsrail dışında Yom Tov (İyi Günler-Bayram Günleri) olarak kutlanır. 26-27 Mart ile 1-2 Nisan günleri Yom Tov’dur. İsrail içinde ise sadece ilk gün ve son gün Yom Tov’dur. Şabat’a gelmeyen Yom Tov günlerinde Şabat’ta olduğu gibi; çalışılmaz, elektrikli aletler kullanılmaz, yazı yazılmaz. Şabat’tan farklı olarak, bir şeyler taşınabilir ve yanan bir ateşin alevinden faydalanılabilir. Yemekler daha özenle, bir ziyafet havasında hazırlanır, bayram giysileri giyilir ve yemeklerde Kiduş okunur.
*Sabah duasında ligmor-tam Allel okunur.
* Tikun Atal-Sabah duasında Musaf Amidası’nda Morid Atal’dan önce, çiğin düşmesi için- Tikun Atal okunur.
*Morid Atal-Sabah duasında Musaf Amidası’ndan başlayarak, artık “Maşiv aruah umorid ageşem-Rüzgâr estirir ve yağmur yağdırırsın” kısmının yerine “Morid atal-Çiyin düşmesini sağlarsın” bölümü söylenir
*Şabat bitiminde Avdala yapılmaz. Çünkü kutsal bir günden başka bir kutsal güne geçilir.
*Akşam, birçok mitzva içeren 14 bölümlü Pesah Sederi yapılır.
*Afikoman’ın gece yarısına kadar yenmesi şartı yoktur. Sabaha kadar yenebilir..
*Akşam-Sefirat Ha-Omer-Omer Sayımına Başlanması- Bayramın 2.gecesinden itibaren 49 gece boyunca Omer sayılır.49 gecenin sonu, ellinci gün, Şavuot bayramıdır.