Yahudi geleneklerine göre hamuru mayalanmamış gıdalar yenen Pesah (Hamursuz Bayramı) haftasında ABD’de her sene kaşer kola üreten Coca Cola firması, bu sözünü ABD’nin California eyaleti için tutamadığını açıkladı.
Atlanta kökenli dünya devi içecek üreticisi California fabrikasında yaptığı üretim şekli değişikliklerinin böyle bir olumsuzluğa neden olduğunu belirtti.
Şirket tarafından basına dağıtılan bildiride, California eyalet yasalarının getirdiği yeni uygulamalar sebebi ile eyalette üretilen içeceğin kimyasal içeriğinde değişiklik yapıldığı ve buna bağlı olarak ürünün raf ömrünün test edilmesi gerektiği belirtilerek, kaşer kolanın California’da 2014’de içileceği duyuruldu.
Coca Cola daha evvel tüm tedarikçilerine bir talimat göndererek ürünün içeriğinde kullanılan karamelin miktarında azaltmaya gitmişti.
4 numaralı içerik olarak adlandırılan karamel, kimyasal olarak metil-midasol olarak tanımlanıyor ve bu madde California yasalarında kanserojen olarak niteleniyor.
Normal kola yüksek yoğunluklu mısır früktozu ile tatlandırılırken, kaşer kola için gerçek şeker kullanılıyor.