Yinon Muallem, grubu Rast Ensemble ile birlikte hayata geçirdiği yeni albümü Funky Dervish’de geçmişin ve bugünün ruhunu başarıyla harmanlayarak ortaya çıkarttığı müziğini, daha olgun ve özgün bir ifade ile önceki çalışmalarından bir adım öteye taşıyor
Vurmalı çalgılar ustası, besteci ve eğitmen Yinon Muallem’in yeni albümü ‘Funky Dervish’ Ahenk Müzik etiketiyle yayınlandı.
Muallem, kariyerinin altıncı albümü olan bu özel çalışmada önceki albümlerine oranla daha fazla konuk ağırlıyor. Müzisyen bu çalışmasında vokal içerikli şarkılara yer veren bir projeye imzasını atmış. Grubu Rast Ensemble ile beraber hayata geçen ‘Funky Dervish’ albümünde, ikisi dışında tüm besteler Muallem’e ait.
KİŞİSEL YOLCULUKLARIN İZLERİ
Albümde yer alan parçaların hemen hepsi müzisyenin son yıllardaki kişisel yolculuğunun bir dönemine işaret ediyor. Örneğin güçlü yorumu ile hayranı olduğu klarnet virtüözü Hüsnü Şenlendirici’nin konuk olarak yer aldığı ‘Gypsy Soul’ ilk dikkati çeken eserlerden… ‘Emirgan Muhtarı’ adlı eserini küçük oğlunu düşünerek besteleyen sanatçı, ‘Kuzguncuk’ adlı şarkıyı da yine Türkiye’ye ilk yerleştiği yıllarda bir dönem severek yaşadığı semte ithaf ediyor… Yunanistan’dan Haig Yazdjian’ın udu ile konuk olduğu Kuzguncuk, semtin huzurlu ve dingin havasından esinlenilmiş bir balad.
Muallem’in ünlü ozan Yunus Emre’nin “Yaradılanı severim, yaradandan ötürü” sözünden yola çıkarak rast makamında yaptığı beste ‘Yunus’, ilk kez iki dilde birden (İbranice ve Türkçe) seslendiriliyor.
Albümde yer alan en özel şarkılardan bir başkası ise ‘İstanbul-Tel Aviv’. Müzisyenin yaşamının son yıllarının bir özeti niteliğindeki bu şarkıya aynı zamanda Elvan Kıvılcım yönetmenliğinde bir video klip de çekildi. Şarkıda Mehtap Demir’in vokaliyle müzisyenin 2002’den beri bu iki şehir arasında başladığı ve halen devam ettiği ruhsal ve bedensel yolculuğunun bir özetini anlatıyor.
İBRANİCE ORYANTAL ESERLER
Albümde sözleri ve müziği kendine ait olan İbranice şarkılara da yer veren Muallem’in yer verdiği diğer eserlere gelince, 13/8’lik geleneksel sufi ritminin kullanıldığı, albüme adını da veren Funky Dervish’de, Kekeça Grubu vokal ve beden perküsyon ile eşlik ediyor. Turkish Rabbit, ise aslında eğlenceli İsrail çocuk şarkısı Küçük Tavşan; Muallem’in düzenlemesi, Zohar Fresco (İsrail), Mümin Sesler ve Hasan Gözetlik’in güçlü yorumları ile büyüleyici oryantal bir esere dönüşmüş hali… ‘Golden Cage’ (Altın Kafes), ve İsrail’de birkaç yıl önce yaşanan üzücü büyük bir yangını gösteren fotoğraftan etkilenerek bestelediği ‘Fire–Picture’ dikkati çekmekte…
Uzun zamandır İstanbul’da yaşayan sanatçı, aynı zamanda yaklaşık 1,5 yıldır İstanbul’un İsrail Kültür Ataşesi olarak görev yapıyor.
Türk ve Yahudi müziğinin zengin köklerinden beslenen müzisyenin birbirinden farklı ve eşsiz şarkıları buluşturduğu yeni albümünde Muallem, Rast Ensemble ile birlikte şaşırtıcı bir füzyon yakalıyor. Piyano, trombon, trompet, elektro gitar ile geleneksel Türk müziği enstrümanlarını bir arada kullanarak, Akdeniz kökenli eşsiz caz, rock ve funk tınılarına ulaşıyor. Muallem, Funky Dervish’de geçmişin ve bugünün ruhunu başarıyla harmanlayarak ortaya çıkarttığı müziğini, kendi adına daha olgun ve özgün bir ifade ile önceki çalışmalarından bir adım öteye taşıyor.
Funky Dervish, rengârenk, derin, müzik adına orijinal fikirlerle dolu, keyifli bir albüm.
Albümde tüm vurmalı çalgıları çalan Yinon Muallem’e eşlik eden Rast Ensemble grubunu oluşturan müzisyenler: Cenk Erdoğan (Perdesiz gitar, gitarlar, klavye), Sinan Cem Eroğlu (Kaval), Selim Koytak (Ud), Hakan Gürbüz (Akustik ve perdesiz bas gitar)…
Hüsnü Şenlendirici (Klarnet), Zohar Fresco (Perküsyon), Haig Yazdjian (Ud), Mümin Sesler (Kanun), Mehtap Demir (Vokal), Hasan Gözetlik (Trombon, Trompet), Cem Bergamalı (Asma Davul), Volkan İncüvez (Ney), Guy Mintus (Piano), Kekeça (Vokal, Beden Perküsyon) grubu albümde yer alan değerli konuk sanatçılar.
Kayıtlar, Cenk Erdoğan’ın ‘Undo Sesler Stüdyo’ ve ‘SCE Stüdyoları’nda; miks, Cenk Erdoğan ‘Mastering/Mike Wells-California’da yapılmış…