Abbas ile Abdullah, Kudüs şehrinin, tüm kutsal bölgelerinin korunması yönünde anlaşma imzaladılar
Filistin lideri Mahmud Abbas geçtiğimiz pazar günü, dini meseleleri konuşmak üzere yapılacak ve iki ülkenin dinle ilgili bakanlarının da bulunacağı toplantıya katılmak üzere Ürdün’ün başkenti Amman’a gitti.
Toplantının ardından Filistin Vakıflar Bakanı Mahmud el-Habbaş, Abbas ve Ürdün Kralı II. Abdullah’ın Kudüs’teki Müslüman ve Hıristiyan kimliği ve kültürlerinin yok edilmesine engel olmak amacıyla bir araya geldiklerini açıkladı.
El-Habbaş sözlerine, anlaşmanın Ürdün’ü, Kudüs’teki kutsal yerlerin hamisi olarak onaylarken ayrıca Filistin’in, başkenti Doğu Kudüs dâhil, tüm Filistin topraklarındaki egemenliğini doğruladığını belirtti.
Ürdün’deki Vakıflar ve İslami İşler Bakanlığı’na bağlı Kudüs Vakıflar İdaresi, 1994 yılında İsrail’le yapılan anlaşmadan beri, 1967 Altı Gün Savaşı’nda İsrail’in ele geçirdiği Mescid-i Aksa ve Kudüs vakıflarının resmi koruyucusu olma sıfatını taşıyor.
İki yıl önce ara verilen barış görüşmelerine devam edildiği takdirde durumu belli olacak Kudüs ve kutsal bölgeler konusunda Filistin’in henüz hiçbir söz hakkı bulunmuyor. Bu açıdan, İsrail’in tanıdığı bir hami olan Ürdün’le Filistin’in bu anlaşması sembolik bir önem taşırken yapılan açıklamada Abbas ve Abdullah arasındaki bu anlaşmanın 1924 yılında karşılıklı verilmiş sözlerin teyidi olduğu söylendi.
Geçen hafta, Katar Emiri Şeyh El Tani, Kudüs’ün Arap kimliğini muhafaza etmesi adına bir milyar dolarlık fon oluşturmayı teklif etti. Katar Emiri, Katar’ın 250 milyon dolar ile fona katılım yapacağını ve diğer Arap ülkelerinin de gerisini tamamlamasını beklediğini söyledi. Katar Emiri şöyle konuştu: “Filistinlilerin, Arapların ve Müslümanların Kudüs’teki hakları tartışılamaz ve İsrail bunun farkına varmalıdır,”
Cuma günü, Hebron’un ileri gelen bir din adamı, İsrail’i El Aksa Cami’sini yıkmaya ve üstüne tekrar ‘Kutsal Tapınak’ı inşa etmeye yönelik plan yapmakla suçladı. Geçen hafta, İsrail İskân Bakanı Uri Ariel kutsal bölgelere olan turistik gezisiyle, yakın tarihte Tapınak Dağı’nı ziyaret eden ilk bakan oldu. İsrail eski Başbakanı Ariel Şaron, Eylül 2000’de böyle bir ziyarette bulunduğunda ayaklanmalar baş göstermişti. Hebronlu din adamı, ABD Başkanı Barack Obama’nın ‘Kudüs’ün Yahudilerin başkenti olduğu’ açıklamasını bir ‘savaş ilanı’ olarak ve ‘Kudüs’ün Yahudileştirilmesi’ adına atılmış bir adım olarak nitelendirdi.