İlk olarak 1969 yılında John Mc Connel tarafından San Francisco’da düzenlenen UNESCO konferansında fikir olarak ortaya atılan ve bugün dünyada 192 ülke tarafından kutlanan Dünya Günü’nün (Earth Day) misyonu çevre kirliliğine dikkat çekmek.
1969 yılında sadece gelişmiş ülkeleri ilgilendiren sanayi atıklarının yarattığı kirlilik bugün neredeyse tüm dünyanın problemi.
Dedelerimizin yaptığı hataların bir sonucu olarak bu kirlilik dünya okyanuslarında hızla yayılarak bugün kanser dahil birçok ölümcül hastalığa yol açıyor.
Endüstri ve ileri teknoloji bir yandan hayatı kolaylaştırıp maliyetleri ucuzlatırken bir yandan da yaratığı ve doğa tarafından özümsenemeyen atıkları ile hayatımızı tehdit ediyor.
Bu tehditlerin en büyüğü olan modern plastik maddeler, dünyanın dörtte üçünü kaplayan okyanuslarda hızla ilerleyen bir kimyasal kirlilik yaratarak, torunlarımızın kanser olma riskini daha da arttırıyor.
ABD ve Almanya’da yapılan deniz kirliliği araştırmalarında, özellikle plastik maddelerin nasıl yıllar içinde insan ırkında kansere yol açtığı adım adım açıklanıyor.
Denize atılan plastik maddeler zaman içinde tuzlu deniz suyu tarafından aşındırılarak parçalanıp daha küçük parçalara ayrılıyor. Daha sonra zamanın ve okyanus suyunun etkisi ile bu küçük parçalar çözülerek insan gözünün göremediği bir ufaklığa ulaşarak denizde yaşayan planktonların üstüne yapışıyor; işte gerçek tehlike o zaman başlıyor.
Nano seviyedeki bu kimyasal kirlilik planktonları yiyen balıklar sayesinde dünya besin zincirinin içine karışıyor.
Planktonları yiyen balıklar ve onları tüketen daha büyük balıklar yolu ile besin zinciri eninde sonunda insanoğluna kadar ulaşıyor.
Besin zinciri içinde girdiği her canlıda hücresel mutasyonlar yaratan doğa dışı bu kirlilik, nesiller boyunca yenen kirlenmiş gıdalar sayesinde insan DNA’sına da zarar vererek günümüzün en ölümcül hastalığı kansere yol açıyor.
Günümüzde bir çok küçük ve büyük baş hayvan yetiştiricisinin kullandığı hazır besinlerin deniz ürünü kaynaklı olduğunu düşünürseniz olabilecekleri siz hayal edin.
Bugün gelin siz de dünya için bir şey yapın ve plastik atıklarınızı ya yeniden dönüşüme verin ya da ayrı bir şekilde çöpe atın.