Pesah ile Şavuot arasındaki 7 haftalık yas döneminin ışık dolu 33.günü, Lag Baomer, Sirkeci Sinagogu’nda kutlandı. Bu yıl ilk kez mum yakan her kişiye, geleceğin emanetçileri olan çocukları temsilen Talmud Tora çocuklarından biri eşlik etti ve ilk defa olarak bir Bayan (Temsilciler Meclisi Başkanı Cina Telvi) mum yaktı.
28 Nisan Pazar sabahı, Sirkeci Hesed Bet Avraam Sinagogu, geleneksel Lag Ba’Omer kutlamaları için Hahambaşı, Cemaat Başkanı, Cemaat Onursal Başkanı, Kurum Başkanları, yöneticiler ve Ortaköy, Yeniköy, Şişli, Caddebostan, Göztepe, Kemer sinagogları yahidlerini bir araya getirdi.
Saat 09.30'da on üç yaş üstü erkeklerin tefilin takmalarıyla başlayan sabah duası, baştan sona, Şişli ve Ortaköy Talmud Tora çocukları tarafından gerçekleştirildi. Genç öğretmenler tarafından A’dan Z’ye özenle bu güne hazırlanan çocuklar, duaları rahatlıkla ve kusursuz bir şekilde dile getirdiler. Yener Biçaçi, Mert Nahmiyas, Moti Abravanel, Lemi Berker, Eran Levi, Avi Valansi, İsak Haleva, Rafi Birmizrahi, İzel Nahmiyas, Mert Özerol tüm zemirot ve sabah duasını baştan sona gerçekleştirdiler. Sabah duasından sonra sinagog yukarısındaki seuda salonunda yemeğe davet edilen konuklar, yemek sonrası Lag Ba’Omer kutlamalarına katılmak üzere tekrar sinagogdaki yerlerini aldılar. Saat 10.30 civarı başlayan töreni izlemeye gelen anne baba ve çocuklar, sinagog ve bahçesini doldurarak, tam bir bayram havası yarattılar.
Tören başında Şişli ve Ortaköy Talmud Tora çocuklarının Baruh Aba şarkısıyla karşılanan Hahambaşı İsak Haleva'nın, yüksek katılımdan dolayı duyduğu memnuniyet, gözlerinden okunuyordu.
Talmud Tora çocukları, Lag Ba’Omer töreninde söyledikleri neşeli şarkılara başta öğretmenleri Sami Habib, Rakel Siilya ve Donna Barokas olmak üzere, tüm ekibin katkı ve emekleri ile iki hafta gibi kısa bir sürede hazırlandılar. Diğer öğretmenler; İsel Çiprut, Alp Gatenyo, Albi Yanni, İzzet Berker, Lara Levi, Kleris Baruh, Rakel Benkandiyoti, Estella Gabay, Mert Özerol ve Yiğit Hafif, aldıkları görevleri titizlikle yerine getirerek günün başarılı bir şekilde gerçekleşmesini sağladılar.
Törende ilk olarak söz alan Sirkeci Sinagog Başkanı Naim Civre, konuklarla bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdikten sonra, Hahambaşı Rav Haleva’nın doğum gününü de içten dileklerle kutladı. Civre, konuşmasına Sirkeci Sinagogu hakkında kısa bilgi vererek devam etti. Eskiden sinagogu dolduran yahidlerin, kalabalıktan oturacak yer bile bulamadıklarını, hatta bu yüzden çocukların çoğu zaman bahçede kaldıklarını hatırlatan Civri, o günleri özlemle andıklarını belirtti. Civre, Sirkeci Sinagogu'nun birkaç yıl sonra 100. yılının kutlanacağını ve sinagogun yaz ve kış boyunca, her Cuma akşam ve Cumartesi sabah duaları ile tüm bayramlarda açık olduğunun birçok kişi tarafından bilinmediğini, yahidlerin katılımının kendilerini her zaman çok mutlu ettiğini ve onurlandırdığını dile getirdi.
Daha sonra Talmud Tora çocuklarının söyledikleri neşeli şarkılara, misafirler de eşlik etti. Derslerinden ve sosyal hayatlarından özveriyle zaman ayırarak bugüne hazırlanıp Lag Ba’Omer kutlamalarına Talmud Tora çocukları: Lemi Berker, Dani Baruh, Pelin Avramoğlu, Roy Kazado, Loni Baharti, Yusuf Özşalo m, Vera Kutiel, Moti Abravanel, Eran Levi, Avi Valansi,Rafi Birmizrahi, Yener Biçaçi, İzel Nahmiyas, Mert Özerol, Selin Andiç, Mert Nahmiyas, Ferda Bebahar, Deni Altaras, Selen Kohen, Larissa Kalaora, Lal Roso, İshak Haleva, Alya Kalaora ve Vedat Habib renk kattı.
Daha sonra Talmud Tora öğrencilerinden İzel Nahmiyas ve Mert Özerol, birlikte yaptıkları konuşmada, Lag Ba’Omer'in detaylı hikayesinden, Rabi Şimon Bar Yohay’ın ölüm yıldönümü olduğundan ve Bar Yohay’ın bu günde yas tutulmamasını, bir eğlence günü gibi kutlanmasını vasiyet etmesi üzerine bu günün bir bayram gibi kutlandığından bahsettiler.
Konuşma sonrasında Mert Tastasa, Sedi Abravanel, Melis Gümüştaş, Murat Horman, Albert Tovim, Yoel Tovim, Ayzek Edili, Haya Gerşon, İgal Elkaza, Tali Valansi, Zaki Valansi, Leo Yanni ve Eliyau Kalaora’dan oluşan Talmud Tora minikleri ve Alitsa Edili’nin muhteşem solosu, törene renk kattı.
Daha sonra Cemaat Vakıfları eş başkanı Murat Bildirici söz alarak, Lag Ba’Omer’in hikâyesine derin bir bakış açısı getirdi. Şimon Bar Yohay’ın Roma baskısından kaçmak için oğluyla 12 yıl bir mağarada kaldığını ve yalnızca Tora öğrenimi ile meşgul olduğunu anlatan Bildirici, onların bu şekilde kutsiyet seviyelerinin ne kadar yükseldiğine değindi. Romalıların artık bir tehdit oluşturmadığı haberi geldiğinde mağaradan çıkan Şimon bar Yohay ile oğlunun, bu yüksek kutsiyet seviyesiyle dışarıda tarlada gündelik hayat ile meşgul olan insanları anlayamadıklarını, insanların Tora dışında maddi uğraşlar peşinde olmalarını yadırgadıklarına dikkat çekti. Bildirici, onların, bakışlarıyla, baktıkları yerde maddiyatın yok olmasına sebep olduklarını, bunun üzerine, göklerden gelen:“Siz benim dünyamı yok mu edeceksiniz, mağaranıza geri dönün” sözleri üzerine Şimon bar Yohay ile oğlunun tekrar mağaralarına döndüklerini anlattı. Bildirici, mağarada geçirdikleri fazladan bir senenin Bar Yohay’ın mutlak doğrunun bir başka boyutuna ulaşabilmesini sağladığını, bu boyutun da, “Tanrı yolunda tek bir yol olmadığı, insanların kendi gerçekleri ve ortamlarından dolayı, seçtikleri yollarda da farklılıklar olabileceğinin kabul edilmesi” olduğunu ifade etti. Bildirici, buradan da, sevgi ve doğruluğun tek başına değil, ancak bir sentez ile birbiriyle yoğrulmuş olarak yaşam için önemli anahtarlar olduğunu öğrendiğini anlattı.
Daha sonra, Maftirim grubundan Menahem Eskenazi, Selim İyigör, Rav David Sevi, Yusuf Kaspi, Albert Güzelbahar ve Mordo Razon’un seslendirdiği ilahilere, davetliler de coşkuyla eşlik etti.
Maftirim’den sonra söz alan Hahambaşı İsak Haleva, Talmud Tora öğrencileri İzel Nahmiyas ve Mert Özerol’un, ayrıca Murat Bildirici’nin konuşmalarında bahsettikleri fikirlere aynen katıldığını ifade etti. Haleva, konuşmasının başında Romalıların Tora öğrenimini yasakladıkları dönemlerden bahsetti. Bu dönemde, Rabi Yonatan ben Zakai, Romalı bir kumandana, bunun cezasının ölüm olduğunu bile bile “İmparator” diye hitap eder. Bundan kısa bir süre sonra, gerçekten de Senato bu kumandanı çağırır ve İmparator olarak atandığını haber verir. Bunun üzerine Rabi Yonatan’ın bilgeliğinin farkına varan İmparator, kendisinden bir şey dilemesini ister. Rabi Yonatan da, Yavne şehrine dokunmamasını rica eder ve İmparator bunu kabul eder. Haleva, bu şekilde Yahudiliğin devamının sembolü olan Yavne’nin, Ulus Musevi Lisesi’nin de ilk adı olduğunu anlattı: ‘Midraş Yavne’. Daha sonra Lag Ba’Omer’in öneminden bahseden Hahambaşı, Lag Ba’Omer kutlamalarının uzun yıllar daha geleneksel olarak Sirkeci Sinagogu’nda yapılmasını ümit ettiğini, hatta her bayramın geleneksel olarak belli sinagoglarda kutlanmasını dilediğini belirtti.
Sirkeci Sinagogu gabaylarından Selim Amon, Lag Ba’Omer anısına, Yahudi tarihinde iz bırakmış büyük Rav’ların hatıralarına mum yakmak için cemaat önde gelenlerini davet etti. Mum yakma töreninde, Selim Amon, bu törendeki ‘ilk’lerden bahsetti: biri; mum yakan her kişiye, geleceğimizin emanetçileri olan çocuklarımızı temsilen Talmud Tora çocuklarından birinin eşlik etmesi, diğeri de ilk defa olarak bir bayana (Temsilciler Meclisi Başkanı Cina Telvi’ye) mum yaktırılmasıydı.
Mumları yakanlar sırasıyla: Hahambaşı İsak Haleva, Bet Din adına Rav Yeuda Adoni, Cemaat Başkanı İshak İbrahimzadeh, Cemaat Onursal Başkanı Bensiyon Pinto, geçmiş dönem Cemaat Başkanı Sami Herman Aşkenaz Cemaati adına Av.Benyamin Poluman ve Moşe Grosman, Temsilciler Meclisi Başkanı Cina Telvi, Kuzguncuk Beth Yaakov Sinagogu Vakfı Başkanı Beto Adato, Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı Başkanı Mayir Saranga Sirkeci Cemaati Onursal Başkanı Hayim Mitrani, Cemaat Vakıflar Başkanı Çetin Erbeş, 60 senedir Sirkeci Sinagogu’na hizmet veren gabay Salvator Siliki, geleceği temsil eden, Sirkeci Sinagogu’nun en genç bireyi Barış Sabanay, Sirkeci Sinagogu’na yıllarca hizmet etmiş rahmetli Yusuf Reyna anısına torunu Mert Benardete, ve son mum Sirkeci sinagogu ve tüm misafirler adına Sirkeci Sinagogu Başkanı Naim Civre tarafında yakıldı. Türkiye Yahudilerinin Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhurbaşkanını kutsadıkları Anoten duasının söylenmesiyle tören sona erdi.