3 Mayıs Cuma günü İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde ‘Özür Sonrası Yeni Ortadoğu’ başlıklı konferansta yeni bir kavşağa giren Türkiye-İsrail ilişkileri ele alındı. Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Hasan Köni, Yrd. Doç. Dr. Louis Fishman ve Dr. Nilüfer Oral, Mavi Marmara olayının öncesi ve sonrasında iki ülke ilişkileri ile İsrail’in Türkiye’den özür dilemesi sonrasında gelişen süreci ve özür meselesinin hukuki boyutlarını değerlendirdiler.
Rayka Nayır Güven
Konferansta, durma noktasına gelen İsrail-Filistin barış sürecinin yeniden canlanması ve Suriye krizi karşısında bir güç birliği oluşturabilmek için ABD’nin de ön ayak olmasıyla, İsrail’in Türkiye’den özür dilemesinin, Türkiye’nin de bu özrü kabul etmesinin beklenen bir durum olduğu vurgulandı. Uluslararası politikada ülkelerinin fayda/zarar analizi yaptığı göz önüne alındığında Türkiye’nin, Doğu Akdeniz’de bulunan doğal gaz rezervlerinin Avrupa’ya üzerinden nakledilmesi fırsatını tepmek istemeyeceğinin de altı çizildi. ABD’nin, ‘şımarık çocuklar’ olarak gördüğü iki müttefikini artık barıştırmak ve dikkatini Ortadoğu’dan ziyade Çin ve Asya’ya yoğunlaştırmak istediği belirtildi.
Konferansta ele alınan konulardan birisi de, iki ülke tazminat konusunda anlaşsa bile mağdur ailelerin İsrail askerlerine açtığı bireysel davalardan vazgeçmeme hakkı olduğu ile ilgiliydi.
Dinleyici sorularının da cevaplandığı konferansta, İsrail’in özür dilemesinden sonra iki ülke arasında istenen uzlaşmanın sağlandığı ve Mavi Marmara krizi ile neredeyse durma noktasına gelen ilişkilerin en kısa zamanda normal seviyeye gelmesinin beklendiği dile getirildi.