Hasat zamanı geldi. Bu cümleyi okuduğunuzda eminim çoğunuz burada bir yanlışlık olduğunu, çünkü hasat zamanının ülkemizde ağustos sonu ya da eylül aylarına denk geldiğini biliriz. Yaz biter, ürünler olgunlaşır ve çiftçiler tarlalardan onları toplayıp kışa hazırlık yaparlar…
Hasat zamanı geldi. Bu cümleyi okuduğunuzda eminim çoğunuz burada bir yanlışlık olduğunu, çünkü hasat zamanının ülkemizde ağustos sonu ya da eylül aylarına denk geldiğini biliriz. Yaz biter, ürünler olgunlaşır ve çiftçiler tarlalardan onları toplayıp kışa hazırlık yaparlar… Hâlbuki biz yaza daha girmedik.
Modern zamanlarda, kuzey yarı kürede ve pek de doğal olmayan metotlarla yetişen birçok ürün yaz sonunda biçilmeye el verir ama bu her zaman böyle değildi.
Bir hasat festivali olan Şavuot, binlerce yıllık bir geleneğimizdir ve ilk başladığında, toprak ananın tamamıyla doğal yetişen ürünleri yılın farklı zamanlarında olgunlaşırdı. Önce arpa, yedi hafta sonra da olgunlaşması daha uzun süren buğday. Şavuot, buğdayın hazır olduğunu ve insanlar tarafından un ve ekmek yapılabileceğini müjdeler. ‘Hag HaKatzir’ diye anılan festival, bize toprağın verimini müjdeleyen bir mutluluk vesilesidir. Ama daha da önemli hasat, ‘Hag Matan Torateinu’dur, yani Aşem’in bizlere Moşe Rabenu vasıtası ile Tora’yı bahşetmesidir. Tanrı bizi uygun ve olgun gördü ki bizimle diyalog kurup doğru yaşamın kurallarını paylaştı.
Kaşerut kurallarının sıkıca uygulandığı bir ortamda büyüdüm. Bizim evde et ve süt ürünleri ayrı tutulur, biri için kullanılan kaplar diğeri için kullanılmaz, hatta et yenildiği zaman herhangi bir süt ürünü ile beslenmek için birkaç saatin geçmesini beklerdik.
Hatıramda, Şavuot çok renkli ve sofrada çeşitli süt ürünleri ile rengârenk sebze, meyve ve kuruyemişlerin bulunduğu bir kutlama idi. Her yer mis gibi kokan çiçeklerle donatılırdı. Tabiat ananın ne kadar cömert olduğunu, bizlere ne müthiş doğal hediyeler bahşettiğini o zamanlar daha küçük bir çocukken idrak etmeye başladığımı hatırlıyorum ve anne-babama bu tecrübeleri bana yaşattıkları için teşekkür ederim. Siz de çocuklarınızla bu güzel festivali tüm yanlarıyla paylaşın, Şavuot’ın anlamını onlara öğretin, rengârenk çiçekler ile evinizi süsleyin, doğa’nın heybeti ve cömertliği karşısında çocuklarınız saygı ve coşku hislerine kapılsınlar!
Çiçeklerin açmaya başladığı bu günler evinizi bir gelin gibi süslemek için size müthiş bir fırsat veriyor! İsterseniz, saksıda çiçekli bitkiler alıp daha sonra onları balkonunuza ya da bahçenize ekip aylarca gönlünüzü zenginleştirebilirsiniz.
15 Mayısta başlayacak olan Şavuot için sizlerle çok lezzetli ve aynı zamanda gayet hafif bir yemek tarifini paylaşmak isterim. Yaza yaklaştığımız bu günlerde hepimizin daha fit, daha ince ve zarif olma arzusunda olduğunu biliyorum. Kim demiş ki hem nefis, hem besleyici hem de formunuzu korumanıza yardım edecek yemekler yok! İşte size bir kaç örnek…
Clarita’s Way tarzında hazırlanmış blintzes. Tamamen doğal ve besin değeri yüksek bir yemek. Kepekli buğday unu, keten tohumu, doğal vanilya, esmer şeker ya da bal kullanılan leziz bir tat. Yanında da mis gibi doğal kekikli ekmek, nefis bir yumurta akı salatası ve küçük cacık kâseleri…
KREPLER IÇIN TARIF
MALZEMELER
2 yemek kaşığı kepekli un*
1 yemek kaşığı taze öğütülmüş keten tohumu
Yarım yemek kaşığı bütün keten tohumu
1/4 çay kaşığı tuz
Yarım bardak su veya süt
1 yumurta ve 2 adet yumurta beyazı
1 çay kaşığı sıvı yağ
Yarım yemek kaşığı kepek (tercihe bağlı)
EKSTRALAR
Yarım yemek kaşığı buğday rüşemi veya yulaf kepeği
HAZIRLANIŞI: Bütün malzemeleri ‘blender’a koyun ve iyice karıştırın, dilerseniz orta boy bir kâsede çırpabilirsiniz de. Tadına bakın. Hamur çok kıvamlı ise azar azar su ilave edin. Yapışmaz bir tavada teker teker pişirin (fazladan yağ eklemek gerekmez).
CLARİTA’S Special BLİNTZELER İÇİN
• Yoğurt, taptaze lor peynırı, organik bal ve kavrulmuş badem: (Bir adet krep için) Krepi yayın ve üzerine 2 çorba kaşığı yoğurt sürün. Orta büyüklükte 2 küp taze lor peynirini ezin ve yoğurdun üzerine ilave edin. Üzerine biraz bal. Krepin içine koyun. 4 adet tuzsuz, evde kavrulmuş bademi ezip krepin üzerine serpiştirin. Yuvarlayın. Mikrodalgada biraz ısıtın. (Tadının çok daha güzel olduğunu göreceksiniz.)
İPUCU: Kepekli un için kahverengi tam pirinç unu, yulaf unu veya ikisinin karışımını kullanabilirsiniz
CACIK CUPS
MALZEMELER
Dolgu malzemesi
2 bardak yağ oranı düşük yoğurt
1 büyük salatalık, isteğe göre çekirdekleri alınmış
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı taze dereotu
Tuz ve karabiber
50 gr ufalanmış yağsız beyaz peynir
Salatalıkları hazırlamak için: Büyük salatalıklar, 1 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
HAZIRLANIŞI
• Sarımsağı ezin ve yoğurt ile karıştırın. Salatalığınız pürüzsüz ve kabuğu tatlı ise rendeleyip yoğurdun içine katın. Ya da tercihinize göre, kabuklarını soyup öyle rendeleyin.
• Peynir, dereotu ve cevizleri ilave edin.
• Salatalıkları ortadan ikiye, hatta çok büyüklerse üç parçaya bölün.
• İçlerini boşaltıp hazırladığımız yoğurt karışımına ilave edin.
• Salatalıklarınızı doldurun.
• Servise hazırlar! Afiyet olsun!
YUMURTA AKI SALATASI
MALZEMELER
Haşlanmış yumurtalar, dilimlenmiş
Deniz tuzu / karabiber
1 çay kaşığı light mayonez
1 yemek kaşığı light yoğurt
2 yemek kaşığı doğranmış beyaz soğan
Bu salata, sadece yumurtaların BEYAZ kısımlarıyla yapılır, yani kolesterol veya diğer rahatsızlıklarından dolayı SARI kısımlarını yemekten kaçınanlar için son derece uygundur.
Yumurtanın sarısını çıkarmak bu yemeğin lezzetini eksiltmez, ama öte yandan da hafifliğini hissedebilirsiniz ve yumurtanın tamamen proteinle dolu kısmı direkt olarak kaslarınıza gidecektir...
Hazırlanışı
• Bir kâsede bütün malzemeleri kremamsı bir kıvama gelene kadar karıştırın.
• Dilimlenmiş salatalıklar ve bir kaşık dilimlenmiş yumurta sarısı ile kontrast
oluşturmak için üzerini süsleyin.
• Değişik kepekli krakerler, grisiniler veya tercihinize göre kızarmış ekmek ile birlikte servis edebilirsiniz.
NOT: •Buzdolabında 2 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.
• Ayrıca bu karışımı salatalıklarınızı veya domateslerinizi doldurmak için de kullanabilirsiniz. Yeşil bir salatanın ortasında veya sandviç olarak da kullanabilirsiniz.