Basur ya da mayasıl; hemoroidin halk arasında kullanılan diğer adlarıdır. Basurun başlıca sebepleri kronik kabızlık ve bu yüzden ıkınmak ile hamilelik sonucu oluşan damar genişlemeleridir. Op. Dr. Aziz Eryavuz*, lazerli hemoroid tedavisi hakkındaki sorularımızı yanıtladı
Anüs içinde toplardamarlar bulunur ve çeşitli sebeplerden dolayı bu damarların içindeki basınç artar. Damarın yapısı genişlemeye müsaittir. Bu yüzden damarlar artmış basıncı dengelemek için genişlerler ve makat bölgesinden dışarı çıkarlar. Dışarı sarkmış bu damar yumakları kırmızı-mor renktedir. Sık sık kanamaya sebep olur. Kanamanın sebebi bu damarların tahrip olması sonucu delinmesidir. Basur toplumda yaygın görülmekle birlikte çoğunlukla 50 yaşından sonra ortaya çıkar.
Hemoroidin nedenleri nedir?
Toplardamarların bozukluğu basurun ana nedenidir. Basurun başlıca sebepleri kronik kabızlık ve bu yüzden ıkınmak ve de hamilelik sonucu oluşan damar genişlemeleridir. Hamilelikte hormon miktarının da değişmesiyle damarlar genişler. Ikınınca ise basınç artar. Bu da damarlarda genişlemeye neden olur. Doğuştan gelen sebepler de basura yol açabilir. Örneğin damar duvarının doğuştan zayıf olması basurun kalıtsal yönünü ortaya koyar.
Bu nedenlerden başka;
Hareketsiz bir yaşam tarzı sürmek, şişmanlık
Mesleği gereği sürekli oturarak çalışmak,
Lifli gıdalarla yeterince beslenmemek
Bağırsak bölgesinde oluşan tümörler basur oluşumunda etken faktörlerdir.
Diyot lazer adı verilen özel ışınlarla yapılan hemoroid ameliyatı kalıcı basur tedavileri arasında en kolay uygulanan ve sağlıklı sonuç veren tedavi biçimidir.
Lazerli hemoroid ameliyatı
nasıl yapılır?
Hemoroid lazer ameliyatı tedavisinde hemoroid memesine ve memeye gelen damarın olduğu kısma yüksek ısı enerjisi veren optik cihaz temas ettirilir. Temas edilen alan 1-4 mm arasında istenilen derinliğe kadar dokuda pişme diyebileceğimiz denatürasyon sağlar. Buna bağlı olarak da 6 mm çapında daire biçiminde tedavisi yapılmış bir alan meydana gelir. Bunun yanı sıra daha fazla sayıda noktaya ve basur memesine de temas sağlanarak tedavisi yapılan kısım, istenirse, genişletilebilir.
Hemoroid lazer ameliyatı ne kadar sürer?
Basur lazer ameliyatı yaklaşık 5-10 dakika sürer ve ameliyat sırasında anestezi gerektirmez. Çünkü basur ameliyatı esnasında çok hafif bir yanma hissedilir. Tedaviden evvel olan kanamalar lazerli basur ameliyatı sonrası durur. Bu hemoroid ameliyatı yöntemi sadece erken dönemdeki (1. ve 2. derece) hemoroidlerde uygulanmaktadır.
Lazerli hemoroid ameliyatının avantajları nelerdir?
- Bağlama yöntemi ve klasik ameliyata oranla hissedilen ağrı önemli ölçüde azalmaktadır.
- Lazerli basur ameliyatı esnasında ve ameliyat sonrasında kanama sorunları görülmez.
- Tedavi öncesi tahliller ve konsültasyonlara gerek duyulmadığı için iş gücü kaybı yaşanmaz. Hasta aynı gün işine dönebilir.
- Lazerli hemoroid ameliyatında herhangi bir doku kesilmediği için makatta darlık oluşmaz.
- İhtiyaç duyulursa tekrar uygulanması basittir.
- Tedavi öncesi lavman (makattan ilaçlı su verilerek bağırsağın yıkanması) gerekmez.
- Oldukça kısa bir sürede hemoroid ameliyatı gerçekleştirilebilir (5-10 dakika).
- Hastanede yatmak gerekmez.
- Kanayan basur için uygulandığında aynı anda kanama durur.
*Genel Cerrahi Uzmanı