Gezi olaylarına dünya kamuoyundan tepkiler

AP üyelerinden uzlaşma çağrısı

Dünya
19 Haziran 2013 Çarşamba

Gezi Parkı olayları nedeniyle yaşanan gelişmelerin değerlendirildiği ortak rapor Avrupa Parlamentosu’nda (AP) oy çokluğu ile kabul edildi

AP RAPORU’NUN SATIR BAŞLARI

• Türk polisinin kullandığı orantısız güç nedeniyle sorumlular hakkında gerekli soruşturmaların açılması, gözaltına alınan eylemcilerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz.

• Cumhurbaşkanı Gül’ün ve Başbakan Yardımcısı Arınç’ın yapıcı ve ılımlı yaklaşımlardan memnuniyet duyuyor, Türk hükümeti ve Başbakan Erdoğan’ın kutuplaşmaya yol açan tepkilerini esefle karşılıyoruz.

• Türkiye’ye kapsayıcı ve çoğulcu demokrasilerde tüm vatandaşların temsil edilmelerinin önemini hatırlatıyor, hükümete laik yaşam tarzları da dâhil olmak üzere çoğulculuğa ve tüm bu yaşam tarzlarına saygı göstermesi için sesleniyoruz.

• Basın özgürlüğünün kötüye gitmesinden, artan oto sansürden, ana akım Türk medyasının olayları göz ardı etmesinden ve Twitter kullanıcıların gözaltına alınmasından endişe duyuyoruz.

 

“AP’yi tanımıyorum” 

AP’nin açıklamasının ardından Başbakan Erdoğan, “Sizin demokrasiye saygınız yok. Sizin özgürlük tanımınız farklı. Başkalarının özgürlük alanlarına saldıranlara siz destek çıkıyorsunuz. Böyle bir Avrupa Birliği Parlamentosu’nu ben tanımıyorum,” dedi.

AB Bakanı Egemen Bağış da sert ifadeler kullandı. Bağış “Avrupa Parlamento kürsüsü Türkiye’yi haksız ve mesnetsiz tezlerle karalama platformuna dönüşmüştür. Türkiye’nin reform sürecinde aldığı mesafenin üzerine perde çekilmesi asla kabul edilemez. Daha önce de belirttiğimiz gibi hükümet ve Reform İzleme Grubu olarak Avrupa Parlamentosu’nun söz konusu raporunu tanımıyor ve yok hükmünde kabul ediyoruz,” dedi.  Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da kararın Türk temsilciliğine ulaşır ulaşmaz aynen iade edileceğini bildirdi.

Öte yandan Avrupa’dan tepkiler pazartesi günü de devam etti. Avrupa Konseyi (AK) Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, taraflara diyalog çağrısında bulunurken Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin, toplanma özgürlüğü ile ilgili yasal standartlarına uyulması gerektiğini belirtti. Jagland AİHM’nin gazların hastaneler dâhil kapalı alanlarda kullanılmasını ne gerekli ne de orantılı bulduğunu söyledi. Avrupa Birliği’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle de Twitter’dan paylaştığı mesajda Türkiye’ye  sakinleşme ve hükümete orantısız güce son vermesi çağrısında bulundu. Salı günü yapılan açıklamada AP’den bir heyetin bu hafta Türkiye’ye yapacağı ziyaretin ertelendiği belirtildi.

New York’da CNN’e hem destek hem tepki

Cumartesi günü New York’ta “Her Şey Türkiye İçin” adlı yürüyüşe katılan bir grup CNN binasının önüne gelerek hükümet yanlısı sloganlar atarak, girişe siyah çelenk bıraktı. CNN’in haberleri manipüle etmesini unutmayacakların dile getiren grubun içinde Başbakan Danışmanı İbrahim Kalın’ın 12 Haziran’daki CNN programında ‘şov bitti’ denilerek yayından kesilmesine karşın ‘CNN show’u bitmiştir’ pankartı dikkat çekti. Öte yandan karşıt bir grup ellerinde “ Teşekkürler CNN ama daha fazlasına ihtiyacımız var” yazılı bir pankart açtı.  Uluslararası medya gezi olaylarını hafta boyunca gündeminde tutmaya devam etti. NBC News, New York Times, The Guardian, BBC, Financial Times, Corriere Della Sera, Le Monde, El Cezire gibi dünyanın önde gelen yayın kuruluşları özellikle cumartesi akşamı yaşanan olaylara geniş yer verdi.