KERRY PES ETMİYOR: ABD Dışişleri Bakanı 5. kez bölgede

Ortadoğu ziyaretini tamamlayan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail ve Filistin’in barış konusunda ciddi ve uzlaşmaya yakın olduklarını, kendisinin de kısa sürede bölgeye geri döneceğini açıkladı

Dünya
3 Temmuz 2013 Çarşamba

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail ve Filistin arasında mekik dokuyarak geçen uzun bir diplomasi trafiğinin ardından, yine tarafları masaya oturmaya ikna etmeyi başaramadı. Geçtiğimiz pazar, Kudüs, Ramallah ve Amman’ı kapsayan dört günlük gezisini sonlandırırken yaptığı açıklamada Kerry, İsrail ve Filistin arasında görüşmelerin başlaması için her iki tarafın da öne sürdüğü şartların arasındaki uçurumun fark edilir derecede kapandığını ve barış görüşmelerinin son ayağına geçilebilmesinin artık yakın göründüğünü belirtti.

Kerry böylece geçtiğimiz şubat ayında göreve geldiğinden beri beşinci kez bölgeyi ziyaret etmiş oldu. Kerry, tarafların kendisinden mümkün olduğunca kısa zamanda bölgeyi yeniden ziyaret etmesini istediklerini ve kendisinin de bunu dilediğini söyledi, ancak tarih vermekten kaçındı.

Medyadan gelecek kuvvetli baskıya ve yanlış bilgi sızması olasılığına rağmen her iki tarafın da tüm görüşme detaylarını gizli tutmak konusunda kararlı olduklarını söyleyen Kerry, ayrılırken ardında bölgede uzmanlardan oluşan bir ekip bıraktığını ve bu ekibin uğraşlarına devam edeceğini belirtti.

Kerry, İsrail, Filistin, Ürdün ve ABD’li liderlerden oluşacak dörtlü barış zirvesini gerçekleştirecek derecede güçlü bir sonuç elde edemedi.

Bazı kaynaklar Netanyahu’nun aşamalı olarak Filistinli tutukluları serbest bırakmaya ve Kerry’nin anlaşma koşullarının 1967 yılında gerçekleşen savaş öncesi sınırları temel alarak gerçekleşeceğini belirten bir açıklama yapmasını onayladığını; fakat Abbas’ın bunları yeterli bulmadığını belirtseler de, bu haberlerin hiçbiri teyit edilemedi.

Kerry’nin ziyaretinin son durakları Ramallah’ta Abbas ile yaptığı iki saatlik görüşmenin ardından Netanyahu ile gerçekleştirdiği altı saat görüşme oldu.

Filistin Başmüzakerecisi Saeb Erekat, Ramallah’ta gerçekleşen toplantının ardından çığır açacak bir gelişme yaşanmadığını ve barış görüşmelerine devam etmeyi gerektirecek değişiklikler görmediklerini belirtti.

Diğer yandan pazar günü gerçekleştirdiği kabine toplantısında Netanyahu, “İsrail daha fazla gecikmeden ve hiçbir ön şart koşmadan barış görüşmelerine devam etmeye hazırdır. Bizim için önemli olan, yapılacak herhangi bir barış anlaşmasının halktan onayını alma amacıyla referanduma götürülmesidir,” dedi.